Val vrućine ove je godine stigao vrlo rano. Visoke temperature mogu izazivati i srčani zastoj. Ispravnom i brzom reakcijom možemo spasiti život.

Galerija


Zbog temperaturnih šokova, rizik od srčanog zastoja raste, a svega 10 posto građana zna kako reagirati.

Vezani članci Slika nije dostupna UMRLA 1371 OSOBA Liječnicima zabranjen godišnji, temperature iznad 47 stupnjeva Celzijevih Slika nije dostupna VIŠE OD 1.100 UMRLIH - Vrućina je tolika da se tope ceste

Doktorica Žanina Stanec savjetuje kako reagirati u situaciji kada sumnjamo na nečiji srčani zastoj.

"Kod sumnje na zastoj srca treba brzo reagirati. Potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć, a ako se čovjek nalazi u gradu, ona bi trebala brzo doći i zbrinuti ga kako treba. U slučaju da se pacijent nalazi negdje vani, u polju ili u nekim manjim mjestima, važno je znati i educirati se o tome kako postupiti prema takvom pacijentu. Prije svega potrebno je utvrditi razlog njegovog stanja. Ukoliko su to visoke temperature treba odvući pacijenta u hlad i pothlađivati ga. Odmah je potrebno i vidjeti vitalne faktore: da li je čovjek pri svijesti, ima li puls, diše li. Ako nema, ako ne odgovara na poziv, onda se kreće u reanimaciju. Masaža srca u odnosu 30 masažnih udaraca i dva udaha u trajanju od 100 minuta, dok ne dođe hitna pomoć", govori doktorica Stanec.

Doktorica Žanina Stanec (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Hitna pomoć/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Vidite li da netko u vašoj blizini gubi svijest, prvo nazovite 194, a potom ostanite sabrani i pružite prvu pomoć.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr