Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan nakon otvaranja

NOVI SKANDAL ZBOG SVASTIKE U Splitu zatvorena izložba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi skandal sa svastikom u Splitu! Ovoga puta osvanula je na umjetničkoj instalaciji na izložbi u Dioklecijanovim podrumima.

Izložba je stoga zatvorena već dan nakon otvaranja. Umjetnici tvrde da to nije svastika, nego stari indijski simbol. Umjetnička izložba u Dioklecijanovim podrumima zatvorena i to zbog instalacije na kojoj je bila nacrtana svastika, kaže ravnateljica Muzeja grada Splita.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Uklanjaju se štekati iz podruma Dioklecijanove palače Tradicija ili kič? Puljak od štandova čisti i Dioklecijanove podrume: "Ne možeš nekome samo dva mjeseca ranije reći - kupi se"

'U ovoj zemlji postoje zakoni koje treba poštovati. U ovoj zemlji isticanje svastike nosi negativne konotacije, Muzej grada Splita koji upravlja podrumima je gradska institucija koja poštuje zakone', poručila je ravnateljica Muzeja grada Splita, Narcisa Bolšec Ferri.

Autori izložbe tvrde drugačije

'Što je na toj slici prikazano? Iz džainizma jedan simbol univerzuma i ta svastika pored i tekst koji govori kako se zapravo ne treba bojati već treba govorit istinu i trebamo surađivat svi zajedno', objašnjava Ante Jelinić, jedan od organizatora izložbe.

MUP je zatražio pomoć Europola i Izraela u otkrivanju crtača svastike na Poljudu

Pa su umjetnici sprejem preko svastike napisali riječ 'cenzura'. Izložba je zatvorena. Zabranjen je ulazak svima pa i novinarima. Izložba je po 28. put otvorena u četvrtak navečer, no već od jučer svim posjetiteljima ulaz je ovdje zabranjen. Ovogodišnji Art anale potrajao je tako samo jednu večer. A neposredno prije otvaranja izložbe ravnateljica muzeja je pozvala i policiju zbog svastike.

Iz policije su nam kazali da nije bilo nikakvog postupanja niti su našli elemente kaznenog djela ili prekršaja. Autori tvrde nije sporna svastika nego cijeli koncept izložbe.

'Naš grad je prepun svastika. oni to žele prikrit. Mi želimo prikazati da taj simbol ne simbolizira nužno zlo', dodao je Jelinić.

'Nemam ništa protiv umjetničke slobode, ali ona ne smije zadirati u moju slobodu', napominje ravnateljica Muzeja.

Jedan umjetnik je izveo i performans na otvaranju. Skočio je na kutiju na kojoj je natpis 'Muzej grada Splita'. Tu je bila i ravnateljica muzeja.

'To je zaista znak koji može izazvat dvojake osjećaje, a to nam ne treba. Jer nema igranja sa svastikom. To je moja poruka', poručio je splitski gradonačenik Ivo Baldasar.

Gradonačelnik je pokušao naći rješenje s umjetnicima da se izložba ipak otvori. Uvjet je bio uklanjanje instalacije sa svastikom. No, umjetnici na to nisu pristali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene