Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere Ekonomskog instituta

Zbog recesije se predlaže ukidanje neradne nedjelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci Ekonomskog instituta u srijedu će Vladinom Ekonomskom vijeću predstaviti svoj paket antirecesijskih mjera. a u medije su već izašle mjere koje će predložiti.

Posve očekivano,Institut će kao većina ekonomskih stručnjaka predložiti rebalans proračuna i smanjenje pojedinih proračunskih rashoda, ali ne daje precizne sugestije gdje i koliko rezati proračunsku potrošnju. Ponovno će se na stol vratiti prijedlog zamrzavanja plaća u javnom sektoru, te će premijer Ivo Sanader morati ponovno pokušati slomiti sindikate. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljan popis Radno vrijeme trgovina ove nedjelje: Provjerili smo za vas gdje možete obaviti kupovinu Ilustracija Radne nedjelje Detaljan popis trgovina koje će biti otvorene u nedjelju 11. veljače

U Ekonomskom institutu se nadaju da bi Vlada vrlo lako mogla prihvatiti smanjivanje doprinosa za Komoru, za Turističku zajednicu, vojni doprinos i doprinos za šume. Isti stručnjaci smatraju da državu ne bi ništa koštalo. Upitno je samo bi li Vlada htjela popustiti po tom pitanju tek nakon što je donijela zabranu. Posljednjih dana se ponovno popularizirala stara ideja o trošarinama na uporabu mobitela. Ova će ideja sigurno biti primamljiva ministru financija Ivanu Šukeru, jer bi samo nekoliko lipa po mobitelskom impulsu ili sms poruci, državnu blagajnu moglo napuniti s milijardu kuna godišnje.

Prema jednoj od mjera, morali bi se dogovoriti i točni rokovi plaćanja, koje bi onda svi poštovali, država, javna poduzeća i tvrtke, kako se ne bi dogodio domino efekt nelikvidnosti. Iz domene fiskalne politike, predlaže se desetpostotno smanjenje predujma za plaćanje poreza kako bi se poduzećima ostavilo što više likvidnih sredstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene