Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezdrava hrana

Zbog rasta cijena mijenjaju se prehrambene navike Hrvata: Jednu vrstu namirnice počeli su ignorirati

Aktualno Galerija Poskupljuje hrana, ilustracija - 3 Poskupljuje hrana, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuje hrana, ilustracija - 4 Poskupljuje hrana, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuje hrana, ilustracija - 5 Poskupljuje hrana, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuje hrana, ilustracija - 2 Poskupljuje hrana, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poskupljuje hrana, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Inflacija jenjava, ali ne i cijene hrane! Svakog od osamnaest prošlih mjeseci hrana je bila skuplja nego prethodni mjesec. A kako tvrde stručnjaci - isto se može očekivati i u mjesecima koji su pred nama.

Talijanima je poskupila pasta, pa su rekli: basta i krenuli u bojkot omiljene namirnice. Hrvatima cijena hrane praktički raste godinu i pol dana. Je li i kod nas došlo vrijeme za bojkot nekog prehrambenog proizvoda?

"Neke stvari ne kupujem u biti, možda bih mogao kupiti, ali iz principa neću. Recmo trešnje. Ako su šest sedam eura neću..." kaže Ivan.

"Voće možda najviše. Voće je baš previše skupo. I onda dođete doma i pola od toga je zgniječeno bacite, to je baš skupo.", slaže se Venci.

Najnoviji statistički podaci pokazuju kako je baš voće jedna od vrsta hrane koje su najviše poskupile u zadnjih godinu dana.

Jedna vrećica voća i povrća koja košta pet eura prije točno godinu dana bila bi dvadesetak posto teža. To je mjerljivi učinak inflacije na cijene hrane koje plaćaju hrvatski građani Pa bojkot za mnoge potrošače zapravo ni nije pitanje izbora...

Pročitajte i ovo Ilustracija Španjolska odgađa naplatu PDV-a Sprema se štrajk makarona: ''Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za jedan euro, a sada...''

"Koliko imam - imam, a nemam ni približno dovoljno. Nisam imala ni prije, a sad imam još manje", kaže Marija.

Kad cijene porastu više od prihoda, potrošači počinju smanjivati potrošnju. Taj trend već je vidljiv...

"Kupuju jeftiniju hranu, kupuju u jeftinijim trgovinama, kupuju više private label proizvoda", pojašnjava Zvjezdana Blažić, stručnjakinja za prehrambenu industriju.

Ali ne svi. Uskoro nam stiže par milijuna potrošača kojima su i ovakve cijene posve ok.

"Za nas je ovdje vrlo dobro. Hrana je ukusna, svježe voće i povrće, ali u Sjedinjenim državama su cijene više", tvrdi Jodie iz SAD-a.

Dok je turizma, ništa od jeftinije hrane.

"U ovo doba godine mi nikako ne možemo čekivati da bi došlo do nekih korekcija cijena naniže", kaže Blažić.

Pročitajte i ovo Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu"

Pa će se trebati snaći...

"Tjesteninu radim sama, sama kod kuće. I tako uštedim. Eto tako se borim sa cijenama", kroz smijeh kaže Snježana.

Borba sa skupom hranom potrajat će barem do - jeseni...

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene