Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sustav TV signala

Još jedan udar na džepove građana: Morat ćemo kupiti nove televizore. Opet...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska uskoro prelazi na novi sustav emitiranja televizijskog signala. Zbog toga, mnogi će morati i po nove televizore ili barem vanjske prijamnike. Provjerili smo na što treba pripaziti pri kupnji novih uređaja.

Novi sustav emitiranja televizijskog signala uvodi se 2019. godine.

"Za građane to znači, što se tiče zemaljske televizije, kvalitetniju sliku, omogućavanje digitalne televizije visoke razlučivosti, HD ultra, HD televizije, 3D televizije i novih usluga isto tako", pojasnio je pomoćnik ravnatelja HAKOM-a Željko Tabaković.

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta: Ilustracija - 4 Val poskupljenja Hoće li pošta i telekomi podići cijene usluga? Potpredsjednik Vlade: "Neće biti povećanja univerzalne usluge u pošti" Vlada protiv telekoma - 4 NOVI UDAR NA GRAĐANE Telekomi najavili povećanje cijena, politika protiv: "Bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti u odnosu na najave iz Vlade"

A znači i da će mnogi morati u nabavku. Ili novog televizora ili vanjskog prijamnika.

"S obzirom da ja trebam novi televizor, ja ću nabaviti novi televizor", kaže Silvija iz Zagreba.

"S jedne strane televizori, s druge strane ovo, s treće na ono... Udar sa svih strana!", kaže Vesna.

Zato ako se već sada kupuje televizor valja dobro pripaziti na oznake.

"Treba obratiti pozornost na to da televizor ima oznaku DVBT2 HEVC ili ukoliko to uređaj nema, treba kupiti vanjski prijemnik koji košta otprilike 200-300 kuna. Isto tako da ima oznaku HEVC na sebi, T2", pojasnio je Kristijan Pascuttini, voditelj odjela tehnike.

Kada se prelazilo s analognog na digitalni signal, ovaj standard nije postojao pa će mnogi opet morati posegnuti u novčanik. U to vrijeme su se dijelili i vaučeri kojima su građani ostvarivali popust na kupnju prijamnika.

"U okviru strategije kojom se priprema za DVBT2 standard se raspravlja o tome i razmatraju se te mogućnosti. Međutim, u konačnici Vlada donosi odluku", kaže u HAKOM-u.

Nove uređaje ne moraju nabavljati svi oni koji televizijski program prate putem interneta, kabela ili satelita. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene