Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Legalizacija - prilika za vojsku nezaposlenih građevinskih inženjera i tehničara. Kako više od 700 tisuća pristiglih zahtjeva mora biti riješeno u roku od dvije godine, županije i gradovi angažirat će dodatne snage. Nove ljude platit će novcem od legalizacije.


Od poda do stropa - zahtjevi za legalizaciju - njih ukupno 45 tisuća. Osječki je ured zatrpan. 'Kad bi sad htio u 2 godine riješiti, pod pretpostavkom da se rješava ovim načinom kako se sad rješava, znači trebao bi negdje preko 100 ljudi', kaže ranko Radunović iz Odjela za prostorno uređenje Osječko-baranjske županije.

Vezani članci Ladica ''Upravo mi je sinulo da sam ostavila bananu u ladici'': Pogledajte što je našla nakon 9 tjedana rada od kuće Zaposlenici (Foto: Getty Images) Prvo veliko istraživanje o employer brandingu u Hrvatskoj: Saznali smo kako top kompanije brinu o svojim zaposlenicima

Satnija nezaposlenih spremno čeka poziv za legalizaciju. Među njima su i takozvani 'Mrsićevi volonteri'. Grad Osijek u svom će uredu za početak angažirati četvoricu. 'Druga mjera je iz vlastitih resursa koje imamo, privremeni premještaj iz pojedinih odjela u odjel za prostorno uređenje', kaže zamjenik osječkog gradonačelnika Denis Ambruš.

>> Ministarstvo graditeljstva angažirat će studente i umirovljenike?!

Ministrica je zadala rok. Gradovima i županijama prepustila je način na koji će angažirati dodatne snage. Nove ljude platit će novcem od legalizacije.

Ministrica je izračunala da jedna osoba može u godini dana riješiti 400 zahtjeva. To znači da je potrebno angažirati 1933 osobe da bi se u roku od dvije godine riješili svi zahtjevi. Hoće li te osobe biti pripravnici, honorarci, radnici na određeno prepušteno je lokalnoj samoupravi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook