Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO VAM SMETA U VAŠEM MJESTU?

Zbog odvodnog kanala pred kućom urušava im se dvorište: ''Dijete je ispod ograde proklizalo dolje. Strah nas je!''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj iz Poljanice Bistranske muku muči s odvodnim jarkom ispred kuće. Kažu da su zbog erozije zemlje pomicali svoju ogradu, no i novu ogradu zemlja povlači u kanal. Jarak je u vlasništvu Općine Bistra, pa smo o ovom problemu razgovarali i s načelnikom Krešimirom Gulićem.

Odvodni jarak koji je izgrađen ispred njihova dvorišta već godinama je trn u oku obitelji Josipa Brajkovića iz mjesta Poljanice Bistranske u Zagrebačkoj županiji. Zbog vode kojom se kanal napuni zemlja erodira i propada, a Josip nam priča da su zbog toga morali pomicati ogradu u svom dvorištu. Sada im i nova ograda počinje propadati.

''Najveći je problem što je zbog toga zemlja poprilično rahla i u 12 godina potok je odnio jako puno zemlje. Mi smo prije oko 5 godina čak pomakli ogradu unutar svoje parcele za više od jednog metra jer je ona stara jednostavno počela padati u kanal. Sada se i ova ograda jedva drži, i to samo zato što smo ju dodatno pri vrhu pričvrstili ankerima. Imali smo i drvo višnje u dvorištu koje smo prije nekoliko godina morali srušiti jer se počelo jako naginjati uz kanal'', kaže Josip.

Dodaje da je sada dodatni problem što se tlo oko ograde u njegovu dvorištu ne može održavati.

Teško održavanje dvorišta

''Prije sam imao dovoljno tla da mogu pokositi i održavati bankinu, ali sada je to toliko strmo i nepristupačno da već posljednje tri godine raste šikara jer ja jednostavno više ne mogu tome prići da sasiječem i jednostavno obuzdavam šikaru da ne prelazi ogradu'', ispričao je i otkrio da je kanal, kao i svaki drugi, pun štakora, pa o svom trošku svakih mjesec dana bacaju mamce za štetočine i tako ih obuzdavaju.

U kanalu je postavljena i odvodna cijev, a Josip kaže da je, kada su se oni doselili, cijev od zemlje bila podignuta za oko 10 centimetara, a sada je duboko oko metar i pol.

''Kanal se svake godine počisti bagerom, ali se nakon tog još više poveća'', priča Josip, otac četvero djece, od kojih je jedno i upalo kanal, i to kroz ogradu.

''Kći ima šest godina i dok se igrala s bratom, lopta je pala u kanal. Došla je do ograde da pogleda gdje je lopta i pala je kroz ogradu, skliznula je ispod ograde u kanal. Pa strah nas je'', zabrinut je.

S Općinom su već nekoliko puta razgovarali o tom problemu.

''Oni se loptaju s nama već godinama. Uljudno stalno pitamo, ali sad smo poludjeli jer nas je strah zbog djece'', kaže Josip i ističe kako ne smatra da Općina ništa ne poduzima, no vjeruje da se problem već mogao riješiti.

Načelnik: Riješit će se

O rješenju problema porazgovarali smo i s načelnikom Općine Bistra Krešimirom Gulićem, koji uvjerava da će se sve riješiti.

''Mi smo tamo bili prije otprilike mjesec dana s predstavnikom Hrvatskih voda koje održavaju taj jarak. Oni su obećali staviti kamene obloge u jarak. A mi ćemo poslati geodeta da se utvrdi gdje je njihova međa. Jutros je to mjesto otišao posjetiti i komunalni redar'', kaže načelnik.

Obećava da će se rješenje naći u narednih mjesec dana. ''Ako Hrvatske vode ne stave obloge, onda ćemo to napraviti mi'', rekao nam je. Dodaje da je u cijeloj općini ovaj jarak jedini oko kojega ima problema.

Pročitajte i ovo U Dućama kod Omiša nema nogostupa Četiri godine čekaju pločnik Nevjerojatna snimka iz okolice Omiša. Djeca po magistrali idu u školu jer nemaju nogostup, roditelji zabrinuti: ''Zar se mora dogoditi tragedija?''

''U Bistri imamo na desetke kilometara jaraka i potoka i nitko se ne žali. Ljudi žive pored vode i znaju što to znači, ne traže da im se gradi ograda'', ističe Gulić.

Objasnio je da se i u ovom jarku ne nalazi voda cijelo vrijeme, već se on puni vodom samo kada padne puno vode. ''A što se tiče štakora… U kojem ih jarku nema? Mislim da i ako prođete Zagrebom pa pogledate, da ćete u jarku naći štakore'', zaključio je načelnik Bistre.

Uoči lokalnih izbora u svibnju, DNEVNIK.hr pokrenuo je projekt ''Što vam smeta u vašem mjestu?'' Na naš mail reporter@novatv.hr možete slati fotografije i videa onoga čime ste nezadovoljni. Možete snimiti i sebe pa nam ispričati probleme iz vaše općine, grada, županije.

Vaše zanimljive priče ćemo objaviti, ali ono što je još važnije - pokušat ćemo pronaći odgovore kad će se problem riješiti i zašto već nije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene