Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog bolesti odvjetnika bivšeg hrvatskog veleposlanika u Washingtonu suđenje je prebačeno na 21. travnja.


Suđenje bivšem hrvatskom veleposlaniku u Washingtonu i stalnom predstavniku pri UN-u Nevenu Jurici, optuženom da je potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca, danas je odgođeno zbog nedolaska njegova odvjetnika.Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kazao je da je Juričin odvjetnik Ante Madunić izvijestio da zbog bolesti ne može prisustvovati današnjoj raspravi. Suđenje je zbog toga i prije čitanja optužnice odgođeno za 21. travnja.

Vezani članci Andrija Jarak Tko rukovodi Saborom, DORH-om i USKOK-om ako čelni ljudi tih institucija moraju ići u samoizolaciju? Nova državna odvjetnica položila prisegu Glavna državna odvjetnica napokon pred medijima: "Hrabro smo zagrizli u borbu s korupcijom, a sad nas umjesto pohvala kritiziraju"

Bivšeg veleposlanika Juricu, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, USKOK je optužio za zloporabu položaja i ovlasti jer se kreditnim karticama i novcem diplomatske misije koristio za osobne potrebe i plaćanje raznih privatnih računa. U medijma se nagađalo da je novac, između ostalog, trošio i na kockanje. USKOK tvrdi da je Jurica trošenje novca pokušao prikriti lažiranjem troškova reprezentacije te da je krivotvorenu dokumentaciju dostavljao ministarstvu.

Jurica je dug čak i preplatio

Juričin odvjetnik Madunić ustvrdio je nakon podizanja optužnice da je bivši veleposlanik nepravedno optužen jer je u potpunosti vratio dug državi pa čak i preplatio 21 tisuću dolara koji mu nikada nisu vraćeni. Optužnica protiv Jurice podignuta je krajem studenoga prošle godine, poslije gotovo petomjesečne istrage, pokrenute pošto je Kontrolna služba MVPEI-ja protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog nepravilnosti u poslovanju Stalne misije pri UN-u.

Jurica je nakon toga sam tražio razrješenje, što je krajem srpnja jednoglasno podupro saborski Odbor za vanjsku politiku predloživši tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću njegovo razrješenje. Mesić je nekoliko puta javno izrazio nezadovoljstvo njegovim radom, a početkom rujna ga je i opozvao s dužnosti.