Obavijesti Pretražite Navigacija
NIZ ŠTETA U CIJELOJ ZEMLJI

Zbog nedjeljnog nevremena i požara angažirano 650 vatrogasaca, Civilna zaštita objavila pregled šteta po županijama

1/26 >> Pogledaji ovu galeriju Nevrijeme u Istri Nevrijeme u Istri Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Istri Nevrijeme u Istri Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Petrinji - 1 Nevrijeme u Petrinji - 1 Foto: Igor Pavleković Nevrijeme u Petrinji - 2 Nevrijeme u Petrinji - 2 Foto: Igor Pavleković +21 Nevrijeme u Petrinji - 3 Galerija
Olujno nevrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom zahvatilo je u nedjelju područje više županija. Vatrogasci su zabilježili više od 200 intervencija na uklanjanju posljedica nevremena, a u Dalmaciji su i se borili i s požarima na području Trilja, Makarske i Solina.

Područje nekoliko županija u unutrašnjosti Hrvatske u nedjelju je oko podneva pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme praćeno padalinama i olujnim vjetrom. Zabilježen je velik broj intervencija na saniranju posljedica nevremena, kod uklanjanja srušenih stabala sa prometnica ili drugih površina, uklanjanje odlomljenih grana te oštećenih dijelova objekata, poput krovišta i oluka, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Pročitajte i ovo Snažno nevrijeme PETRINJA, GLINA, POŽEGA... Snažno nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske: ''Mislila sam da je početak uragana''

Najviše intervencija zabilježeno je u Sisačko-moslavačkoj županiji, njih čak 128 u kojima je sudjelovalo 299 vatrogasaca sa 140 vozila.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 26 intervencija, na području Požeško-slavonske županije 10, dok su na osječko-baranjskom području zabilježene 22 intervencije na kojima je sudjelovao 131 vatrogasac s 27 vozila.

Vatrogasci Virovitičko-podravske županije zabilježili su 15, u Karlovačkoj županiji 13, a intervencije su zabilježene i u Varaždinskoj te Ličko-senjskoj županiji.

Vatrogasci JVP Gospić imali su tri intervencije, među kojima i sanaciju krovišta Gimnazije i Strukovne škole u Gospiću.

"Iako ljeto percipiramo kao vrijeme požara otvorenog prostora, naši vatrogasci nakon jakog nevremena redovito bilježe intervencije. Brzi angažman preko 650 vatrogasaca na ovim intervencijama govori o spremnosti vatrogasaca na sve izazove", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vatrogasci u Dalmaciji borili se s požarima

Dok su vatrogasci na kontinentu sanirali posljedice nevremena, u Dalmaciji su se borili s požarima na području Trilja, Makarske i Solin.

U požaru otvorenog prostora Biskoga i Trilja, u predjelu Gačića glavica opožarena su 24 hektara hrastove šume i niskog raslinja. Na intervenciji je sudjelovalo 38 vatrogasaca s 11 vozila a iz zraka su djelovala po dva Air tractora Fire boss i Canadaira. Požar je lokaliziran u 19.00, a na terenu je organizirano dežurstvo tijekom noći.

Požar koji je izbio oko 17,30 u Makarskoj na području Osejava zahvatio je borovu šumu i makiju na površini od oko šest hektara. U gašenju požara sudjelovao je 91 vatrogasac s 24 vozila, a angažirana su i dva protupožarna zrakoplova Canadair pa je požar lokaliziran oko 20 sati.

Požar na području Kunčeve grede u Solinu, koji je izbio oko 20 sati, ugašen je u ponoć. Opožareno je 600 metara četvornih niskog raslinja i borove šume, a na intervenciji je sudjelovao 21 vatrogasac, a tijekom gašenja na požarištu je pronađeno tijelo mlađe muške osobe.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je detaljan pregled posljedica nevremena.Sisačko-moslavačka županija

ŽC 112 Sisak zaprimio je 1. kolovoza od 11:25 sati preko 220 poziva građana o olujnom nevremenu koje je rušilo drveće i nosilo crijepove i druge pokrove kuća te rušilo stupove električne mreže. Bilo je više dojava o potrganim žicama električne mreže između stupova i dalekovoda.

Na intervencije su izašli vatrogasci javih vatrogasnih postrojbi Sisak, Petrinja, Kutina i Novska te vatrogasci DVD-a s područja pogođenih nevremenom. ŽC 112 Sisak primljene dojave o kvarovima na električnoj mreži prosljeđivao je dispečeru HEP-a DP Elektra Sisak i HEP-a DP Elektra Križ. Prema informaciji dispečera HEP-a DP Elektra Sisak, radi se o velikim štetama na infrastrukturi HEP-a. Većina kvarova je otklonjena.

Županijski centar 112 Zagreb je također zaprimio više dojava o nevremenu u Sisačko - moslavačkoj županiji. Najviše se radilo o drveću koje je palo i zakrčilo prometnice te oštećenim strujnim stupovima i kablovima. Određena mjesta su ostala bez struje, oštećeni su krovovi kuća i gospodarskih objekata. Sve dojave javljene su nadležnim službama.

Pročitajte i ovo Mirko Orlić ŠTO SE DOGAĐA S KLIMOM? Stručnjak otkriva kako je nastala velika oluja u kojoj su stradale Požega i okolica, ali i upozorava: "2020. je bila druga najtoplija u zadnjih 150 godina"

Zagrebačka županija

ŽC 112 Zagreb zaprimio je više poziva građana vezano uz posljedice nevremena koje je oko 11:30 sati prošlo dijelom Zagrebačke županije (Haganj, Vrbovečka Dubrava, Dugo Selo, Habijanovac, Križ). Najviše dojava odnosilo se na drveće koje je palo i zakrčilo prometnice, oštećene strujne stupove i strujne kablove, a u mjestu Dubrava Vrbovečka oštećeno je nekoliko desetaka kuća (popadali crijepovi, oštećeni krovovi). Dojava o ozlijeđenim osobama nije bilo. O svim dojavama obaviještene su nadležne službe.

Požeško-slavonska županija

Zbog nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom koje je oko podneva zahvatilo područje Lipika, Pakraca i Požege, došlo je do oštećenja krovova na stambenim objektima i obiteljskim kućama. Od većih objekata dignut je limeni krov na stambenoj zgradi u Pakracu i oko 50 m² krova na zgradi PU OKC u Požegi.

Porušeno je na desetke stabala na D38 Požega-Pakrac između naselja Mijači i Glavica, na D47 kod naselja Dobrovac te na D69 Striježevica. Većina naselja na području Pakraca, Lipika i Čaglina ostalo je bez električne energije zbog kvarova na električnoj mreži. Na saniranju posljedica nevremena sudjelovali su vatrogasci i ekipe Elektre.

Virovitičko-podravska županija

Jako nevrijeme s olujnim vjetrom zahvatilo je oko 12:30 sati područje Županije. Ukupno je zaprimljeno 13 dojava iz cijele Županije o padu stabala preko ceste, na krov jedne kuće u Virovitici i u dvorište u Slatini. Došlo je do prekida električne mreže zbog oštećenja električnih vodova u Lugu Gradinskom (općina Gradina). U mjestu Pitomača iz gnijezda na električnom stupu zbog vjetra je pala mlada roda i ozlijedila nogu. Rodu su zbrinuli djelatnici prihvatilišta za zaštićene ptice.

Osječko-baranjska županija

Jako nevrijeme praćeno vjetrom oko 14:00 sati zahvatilo je područje Županije. Uslijed nevremena porušena su stabla na prometnice, električne vodove i krovove kuća u Osijeku, Đakovu, Belišću, Belom Manastiru, Starom Topolju, Lacićima, Malinovcu, Habjanovcima, Ladimirevcima, Selcima Đakovačkim, Velimirovcu i Klokočevcima. Zaprimljena je dojava o padu rasvjetnog stupa na osobno vozilo u Osijeku i podignutom krovištu kuće u Našicama. Nekoliko ulica je ostalo bez električne energije u Osijeku.

Na đakovačkom području srušio se 400 kV dalekovod Ernestinovo – Đakovo na prometnicu između naselja Krndija i Punitovci te je zatvoren promet. Također je došlo do pada tri dalekovoda kod groblja u Punitovcima. Na crkvi u Punitovcima urušen je dio krovišta, a primljeno je i nekoliko dojava o štetama na obiteljskim kućama. Primljene su i dojave iz Čepina o rušenju stabala na kuće i električne vodove, oštećenju krovova kuća i objekata te kvarovima na elektroenergetskoj mreži u Levanjskoj Varoši. Na intervencijama su bili vatrogasci i ekipe HEP-a, kao i djelatnici komunalnih poduzeća koji rade na otklanjanju posljedica.Bjelovarsko-bilogorska županija

Šire područje Županije (Grubišno Polje, Veliki Grđevac, Predavac, Dražica) oko 12 sati zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom. ŽC 112 zaprimio je preko 50 dojava građana i interventnih službi o posljedicama nevremena. Dojave su odnosile na pad stabala na prometnice, oštećene električne i telefonske vodove te oštećene objekte i osobna vozila.

Po dojavama alarmirane su nadležne službe (Ceste d.d., HEP, vatrogasci). Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama niti o posljedicama udara groma. Prema informacijama HEP-a (Elektra Križ i Bjelovar) van pogona je bilo 200 trafostanica na 12 visokonaponskih pravaca. Ne teren su izašle ekipe Elektre. Za vrijeme trajanja poremećaja bez električne energije bilo je više od 6.200 korisnika.Koprivničko-križevačka županija

Zbog pojačanog vjetra na području županije došlo je do pada grana i drveća na električne vodove. U popodnevnim satima došlo je do rušenja dva stupa na prugu Sv. Ivan Žabno - Bjelovar (između postaja Sv. Ivan Žabno i Cirkvena). Dispečer HŽ je izvijestio da je došlo do pada stabla na prugu između postaja Kloštar Podravski - Bjelovar.

Grane koje su bile na pruzi uklonili su strojovođa i osoblje vlaka, zastoja i materijalne štete nije bilo. Uslijed vjetra bez struje je bilo nekoliko mjesta koja su u nadležnosti Elektre Bjelovar. Koprivnica i bliža okolica bili su bez struje pet minuta zbog ispada zaštite u 110 kV trafostanici Koprivnica 1.

Varaždinska županija

Uslijed olujnog vjetra koje je oko 15:00 sati zahvatilo područje općine Sveti Đurđ nastala je šteta u osam domaćinstava. Oštećeno je sedam krovišta na obiteljskim kućama, tri gospodarske zgrade i tri osobna vozila, na saniranju šteta bili su angažirani vatrogasci DVD Sv. Đurđ, DVD Hrženica, DVD Komarnica i DVD Karlovec. Nema informacija o ozlijeđenim osobama.

Za vrijeme nevremena nije bilo problema u elektro i vodoopskrbi. Područje Hrženice iza 18 sati obišla je načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, gdje se susrela s voditeljem Službe za prevenciju i planiranje Područnog ureda civilne zaštite Varaždin koji ju je informirao o stanju na terenu i poduzetim aktivnostima.Brodsko-posavska županija


Oko 13 sati jak vjetar praćen kišom zahvatio je dijelove Županije, izazvao je prekide u opskrbi potrošača električnom energijom u više naselja na području općine Cernik i Podcrkavlje te u pojedinim dijelovima Slavonskog Broda. Došlo je do rušenja drveća na prometnice: Slavonski Brod (dvije lokacije), cesta Donji Rogolji - Okučani, cesta Brodski Stupnik - Lovčić, Novo Topolje - Trnava, u naselju Kindrovo, Oriovac.

Vjetar je otkinuo lim s krovišta objekta u Brodskom Stupniku. Područje Slavonskog Broda zahvatio je oko 20:35 sati jači vjetar praćen kišom. ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je nekoliko poziva vezano uz nestanak električne energije, pad nekoliko crijepova s krova kuće te pad stabla pored ceste.

Karlovačka županija

Zbog nevremena na pojedinim dijelovima Županije dolazilo je tijekom dana do kvarova i nestanaka električne energije. Zaprimljeno je nekoliko poziva o oštećenju električne zračne mreže (stupovi, žice), o čemu je odmah obaviješten HEP Karlovac. ŽC112 Karlovac imao je nekoliko poziva vezanih uz padanje drveća na prometnice, o čemu su odmah obaviještene žurne službe koje su intervenirale.

Prema informacijama dispečera HEP Karlovac, tijekom dana je dolazilo do povremenog nestajanja napajanja 10 kV-a postrojenja na širem području Cetingrada i Slunja (DV 10 kV Vojišnica, DV 10 kV Podmelnica, DV 10 kV Kamenica) zbog nevremena i jakog vjetra, a samim time i do prekida napajanja električnom energijom potrošača na tom području (oko 2.500 korisnika).

Pročitajte i ovo Pijavica u Istri VREMENSKE NEPRILIKE Središnjom Istrom prohujalo nevrijeme, stvorio se zračni vrtlog: ''Ljudi! Evo ga! Tornado!''. Stiglo i objašnjenje što se dogodilo

Krapinsko-zagorska županija

ŽC 112 Krapina je u vremenu od 15:55 do 20:26 sati zaprimio sedam dojava u vezi nestanka električne energije uzrokovanih pojačanim vjetrom i kišom, iz Andraševca, Domahova, Zaboka, Repovca, Komora Začretskog, Lepe Vesi i Pavlovca Zabočkog. Sve kvarove dežurne ekipe HEP-a su otklonile.

Istarska županija

Nevrijeme praćeno vjetrom oko 18:30 sati zahvatilo je dio središnje Istre prema zapadu (Grdo Selo, Trviž, Škropeti, Fabci, Gambetići, Vežnaveri). Zaprimljeno je desetak dojava građana o srušenim stablima i granama na prometnicama, jedna dojava o padu stabla na krov obiteljske kuće u Vežnaverima te dojave o padu nekoliko stabala na osobne automobile u Trvižu. O navedenim događajima obaviješteni su vatrogasci, policija i djelatnici Istarskih cesta koji su sanirali posljedice nevremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene