Najveći broj ilegalnih prijelaza u Hrvatsku posljednjih je dana zabilježen na području Karlovačke županije. Reporter Dnevnika Nove TV, Domagoj Mikić razgovarao je s načelnicom općine Cetingrad, Marinom Kalić, o tome kako se njeni stanovnici nose s cijelom situacijom.

Galerija


Kako bi ušli na područje Hrvatske, migranti najčešće biraju mjesta na samoj crti graničenja s Bosnom i Hercegovinom. Iz policije govore kako migranti više ne biraju samo noć za prelazak, već to pokušavaju i preko dana. Cijela situacija uvelike utječe na život stanovnika na tim područjima.

Vezani članci Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 2 Ilegalne migrante prevozili do granice: USKOK podigao optužnicu protiv Afganistanca i osmorice Hrvata Migranti u moru, ilustracija Tragedija u Sredozemnom moru: Oko prevrnutog gumenog čamca plutala tijela utopljenih migranata

Reporter Dnevnika Nove TV, Domagoj Mikić, razgovarao je s načelnicom općine Cetingrad, Marinom Kalić, o tome kako se njeni stanovnici nose s cijelom situacijom.

Policajci nadgledaju granicu (Foto: Dnevnik.hr)
Načelnica općine Cetingrad, Marina Kalić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"U posljednje vrijeme, život stanovnika se jako promijenio. Rekli su mi kako se znalo događati da im imigranti dolaze u blizinu kuća, tražeći vodu i hranu. Tako je jedan miran i bezbrižan život u našem mjestu, zamijenilo zaključavanje vrata i automobila, što nije tipično za jedno malo mjesto. Što se tiče ekscesa, dobila sam informacije da se dogodilo nekoliko provala u napuštene stare kuće. Migranti su provaljivali tražeći sklonište od loših vremenskih uvjeta, prespavali i bi i nastavili svoj put dalje", govori Kalić.

"U slučaju novog migrantskog vala, očekujemo pomoć i od države i od nadležnih institucija, jer jedna ovako mala općina se ne može nositi s ovakvom situacijom", upozorava načelnica.

Policija je na ovom području posljednjih dana utrostručila broj policijskih službenika koji nadziru granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr