Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jaki udari juga

VIDEO/FOTO Jako nevrijeme poharalo Dalmaciju: Stotine kućanstava bez struje, promet otežan, oluja oštetila i dvije crkve na Braču

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Upozorenja za subotu Upozorenja za subotu Foto: DHMZ/Screenshot Meteoalarmi u subotu navečer Meteoalarmi u subotu navečer Foto: DHMZ/Screenshot Kiša u Splitu Kiša u Splitu Foto: Nikola Vilic/Cropix +15 Kiša u Splitu Galerija 1/20 >>
Državni hidrometeorološki zavod upalio je upozorenja na razini cijele zemlje u jutarnjim satima. Jaka kiša i vjetar zahvatili su poglavito područja u Dalmaciji.

 

  • bili su upaljeni meteoalarmi za gotovo cijelu Hrvatsku

  • HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu uvjetima na cesti

  • jako nevrijeme poharalo Dalmaciju

     

 

Tijek zbivanja možete pratiti u nastavku:

 

21:32 Objavljena je snimka udara oluje na Brač.

  

21:00 Najjači udari olujnog juga u Dubrovniku iznosili su i do 65 kilometara na sat.

Za dubrovačku regiju meteoalarm kaže da treba biti na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Bit će jačeg grmljavinskog nevremena pa su moguća oštećenja na imovini i drveću, kao i lokalne bujične poplave.

20:50 U popodnevnim satima nad Splitom se sve zasivilo i kiša je poklopila grad. Jugo je danas ipak malo oslabilo, ali je zato kiša danas dodala na snazi lošem vremenu. Katamarani danas nisu plovili, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Na rivama, kao u Kaštelima valovi su izbacivali žalo, a vjetar lomio grane. Na Braču je stablo palo na istu onu crkvu koju je prije dvije godine oštetio udar groma.

"Nevrijeme nije mimošlo ni dva sakralna objekta u općini - crkvu Krista Kralja u Selcima i crkvu svetog Antuna opata u Novome selu gdje su pala dva stabla i gdje su napravili štetu, posebno u Novom selu na sakralnom objektu", ispričao je predsjednik DVD-a Selca Tino Štambuk za Dnevnik Nove TV.

Uz obalu crveni alarm - 6 Uz obalu crveni alarm - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Željko Kuštera, lučki kapetan Split rekao je da crveni alarm na moru znači da se ne izlazi van, da se priveže brod na sigurno i da se bude blizu broda.

Lučka kapetanija sinoć je spašavala mladića s Visa koji je teško ozlijedio ruku, trebalo je operativno spašavati u bolnici. Na more je mogao samo trajekt, pa je unatoč okolnostima, ipak isplovio iz Visa za Split.

"Bilo u pitanju hoće li će se tom mladom čovjeku prsti spasiti jer na otoku nema tih uvjeta da bi mogli to sanirati. To je bio čisti medicinski prijevoz. Oko 19:45 je bio u Splitu gdje je čekala hitna medicinska čovjek i mladog čovjeka su odvezli u KBC", dodao je Kuštera.

Zbog teškog vremena i kiše, otkazana je danas i regata jedriličarskog kluba Split. Iskusni nautičari su u godinama na moru prošli i najgore situacije:

Oko Zadra kontra, premirno za plovidbu, a po kiši i grmljavini su danas vrijedno radili i električari Elektrodalmacije. Struje je nestalo u Podstrani, po Splitu, Kaštelima, stotine kućanstava.

Pavao Dužević iz HEP-a objasnio je da zbog kvarova dolazi najčešće zbog posolice. "Vjetar nanese, more je blizu, posuši, i kad dođe kiša dođe do proboja struje, uhvati stup drveni i tu dođe do kvara.

18:19 Nevrijeme se seli na istok zemlje, upozorava DHMZ. Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je detalje.

 

 

18:17 Stablo je s korijenjem palo na crkvu na Braču. Pogledajte snimku.

17:50 HAK je objavio novosti u pomorskom prometu

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik, Prapratno-Sobra;
katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa, Split-Vis, Split-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Sobra-Šipanska luka-Dubrovnik te brodske linije Komiža-Biševo i Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik. 

Uz obalu crveni alarm - 6 Kiša u Splitu (Foto: Nikola Vilic/Cropix)

17:42 Osim općine Selca, nevrijeme je pogodilo i Bol, općinu Pučišća te Milna na Braču. 

Uglavnom se radi o borovima koji su popadali uslijed jakog juga i kiše, posla je dosta, vatrogasci to redovno odrađuju, kazao je za Hinu zapovjednik Operativne zone Brač Nikola Martinić Dragan.

"Nikakva panika se ne događa na Braču, riječ je o uobičajenim vremenskim neprilikama za ovo doba godine. Vatrogasci iz Selaca i Pučišća su na terenu. Oni će to odraditi i ukloniti probleme. Nitko zbog toga nije bio ugrožen", dodao je Martinić Dragan.

Uz obalu crveni alarm - 6 Kiša u Splitu (Foto: Nikola Vilic/Cropix)

Dodao je i da su na Braču tijekom dana imali više intervencija od požara u Supetru, a kojeg su izazvala iskrenja električnih vodova na nekoliko lokacija, do Bola gdje su na nekoliko mjesta ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata.

Uglavnom se radi o prostorima koji se nalaze uz more. Najveća akcija trenutno se vodi na istočnom dijelu otoka gdje vatrogasci uklanjaju stabla na ceste, kazao je.

17:41 Više ne vrijede upozorenja za zagrebačku i karlovačku regiju, stoji na stranicama DHMZ-a. Trenutno je samo dubrovačka regija u crvenome.

Uz obalu crveni alarm - 6 Meteoalarmi u subotu navečer (Foto: DHMZ/Screenshot)

17:30 Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da je Županijski centar Split od 8 do 14 sati zaprimio oko 150 poziva građana zbog grmljavinskog nevremena.

 

 

16:00 Obilna kiša i vjetar zahvatili su i Metković.

15:45 Jako nevrijeme pogodilo je i splitsko područje.

 

15:00 Otok Brač poharalo je nevrijeme oko 14:30, potvrdili su nam vatrogasci iz općine Selca. Jaka kiša i vjetar napravili su materijalnu štetu, na terenu su sve vatrogasne snage, a u pomoć im dolaze i kolege iz obližnjih mjesta.

Općina Selca isključena od električne energije, HEP je na putu prema općini.

Uz obalu crveni alarm - 6 Kiša u Splitu (Foto: Nikola Vilic/Cropix)

"Brojna stabla su popadala, i po kablovima koja dovode električnu energiju do mjesta, stoga smo zatražili isključivanje električne energije", rekao nam je predsjednik DVD-a Tino Štambuk.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Očekuje nas promjenjivo vrijeme: Meteorolog Darijo Brzoja donosi detalje

Na terenu su županijske ceste i HEP pogon Brač, uništeno je dosta krovova i popadalo stabala, ali šteta je samo materijalna - nema ugroženih ljudskih života.

"Nismo očekivali ovaj nalet da će tako pogoditi našu općinu, sada je situacija smirena", zaključio je Štambuk.

14:21 Ravnateljstvo civilne zaštite upozorilo je na opasno vrijeme u zemlji. Svima savjetuju da prate najnovije informacije o vremenskoj prognozi i stanju u prometu jer su se vremenske prilike odrazile i na prometnice.

Stanje na cestama

14:00 "Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Zbog mjestimice obilnije kiše i veće količine vode na kolniku na pojedinim cestama vozi se otežano.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila", priopćili su iz Hrvatskog autokluba.

Najnovije stanje na cestama pratite na službenim stranicama HAK-a.

DHMZ upalio upozorenja

13:30 Za cijelu Hrvatsku upaljen je meteoalaram. U Dalmaciji, Gorskoj Hrvatskoj i na istoku Slavonije upaljeno je narančasto upozorenje, a mogući su naleti vjetra do 65 km/h, a na krajnjem jugu i do 85 km/h.

Izdano je i upozorenje o mogućim bujičnim i gradskim poplavama za Liku i Dalmaciju.

Crveno upozorenje upaljeno je za tri regije: kninsku, splitsku i dubrovačku.

Uz obalu crveni alarm - 6 Upozorenja za subotu (Foto: DHMZ/Screenshot)

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene