Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove inačice inflacije

Plaćate skuplje, a proizvod nije isti kao nekada? Trgovci imaju dva trika kojima vas varaju

Inflacija dobiva nove inačice - škrinflacija i skimpflacija. Riječ je o trikovima proizvođača kojima civilne udruge i Europska komisija žele stati na kraj jer već duže vrijeme za istu ili višu cijenu dobivamo proizvode sve manje gramaže i volumena.

Proizvod plaćate isto ili više, a ima ga manje nego prije. Riječ je o šrinkflaciji!

Ima je svugdje - od hrane do higijene i sredstava za čišćenje. Gotovo da nema proizvoda koji se u posljednje vrijeme nije smanjio, a cijena to nije pratila, pojasnio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Pročitajte i ovo Poplava u Danskoj velike poplave i alarmi VIDEO Oluje pogodile Britaniju, Francusku i Dansku: Dvoje mrtvih u Škotskoj

Neki trgovački centri u Francuskoj takve proizvode posebno označuju - sad to na razini EU-a želi i europarlamentarka Biljana Borzan koja od Europske komisije čeka odgovor na zahtjev koji je uputila.

Pročitajte i ovo Migranti Ozbiljne prijetnje Što s granicom s BiH? "Hrvatska kao čuvarica vanjske europske granice ne bi smjela biti sama"

No dok se regulira šrinkflacija, evo novog pojma - skimpflacija, a zbog nje bismo u trgovinu već sad trebali s povećalom. Po istoj ili većoj cijeni prodaju se i proizvodi koji su sada - slabije kvalitete jer su napravljeni od jeftinijih sirovina.

Kako to izgleda u praksi - pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Dine Goleša.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene