Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna ograda

Manipuliranje pomorskim, ali i političkim dobrom: Pogledajte najnoviji slučaj s juga Hrvatske

Aktualno Galerija Pomorsko i političko dobro - 5 Pomorsko i političko dobro - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pomorsko i političko dobro - 4 Pomorsko i političko dobro - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pomorsko i političko dobro - 3 Pomorsko i političko dobro - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pomorsko i političko dobro - 2 Pomorsko i političko dobro - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pomorsko i političko dobro - 1 Galerija 1/8 >>
Svakog dana možemo govoriti o bezobzirnoj uzurpaciji pomorskog dobra. Ima ih koje traju godinama - poput jedne iz Dubrovnika koja je tek prijavljena. O našem društvu i institucijama puno govori to što je za uzurpaciju odgovorna osoba - dubrovački gradski vijećnik.

Hotel u mjestu Slano, s pet zvjezdica, na plaži. Na ogradi prije nekoliko dana bili su lokoti, u petak je otvorena.

"Nisam za privatiziranje plaža ako su javne, a javne jesu", rekao je Hrvoje. "Ja ne bih da se zatvara, mislim zašto se tu ne bi došli kupati ljudi", dodao je Marko.

Inspekcija Lučke kapetanije po prijavi je bila na terenu i utvrdila nepravilnosti - izrečena je upravna mjera zabrane daljnjeg ograničavanja i/ili isključivanja opće upotrebe pomorskog dobra, kao i uklanjanje svih spornih dijelova.

Pročitajte i ovo Ilija Vasić iz Splita Policija pronašla nestalog 57-godišnjaka

"Zid i ograde šest metara od mora u roku od 30 dana moraju biti uklonjeni", donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Propisana novčana kazna za navedeni prekršaj je od šest do 130 tisuća eura za pravnu osobu, odnosno od dvije do šest tisuća eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi. A član Uprave i osoba ovlaštena za zastupanje društva koje upravlja hotelom gradski je vijećnik Grada Dubrovnika - koji sada kaže - poštuje zakone i propise.

"Kaznu ćemo platiti, rješenje ćemo ispoštivati, strogo ćemo poštivati kao i do sada zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Tamo ograda stoji od 1973. godine, kad su borci odreda naoružanih brodova došli u Slano preskakali su tu ogradu, prema tome ništa mi nismo učinili nezakonito", poručio je Pero Vićan i na pitanje reporterke zašto će onda ukloniti ogradu, odgovorio je: "Uklonit ćemo je zato jer to traži novi zakon."

Na pitanje zašto se ograda zatvarala, odgovorio je: "Pa sezona je gotova, došla kraju pa zato. Nikada u 17 godina ni jedan građanin Slanoga, ni jedna primjedba nije bila."

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Aktualna tema Vjerujete li hrvatskoj policiji? Pogledajte kakvi su rezultati glasanja u Dnevniku Nove TV

I stari je zakon bio jasan po ovom pitanju, ali očito su mnogi ''preskakali'' ovu nepravilnost. Načelnik Općine kaže nikad oko ovoga nije bilo problema.

"Gedajte, mi imamo više od tri kilometra plaža registriranih u ovoj Općini, ja kad sam se rodio 1980. već je ta ograda tamo bila 15 godina", istaknuo je Nikola Knežić, načelnik Općine Slano.

Ograde uskoro neće biti - ali moglo bi biti zanimljive suradnje. Knežić - HDZ-ov načelnik - nudi Vićanu i njegovoj stranci DDS političku suradnju. Jer treba mu ruku - sada Općinsko vijeće drži nezavisna lista. Pomorsko dobro ovdje je i političko dobro.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene