Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završio četvrti sastanak hrvatsko-slovenske komisije zbog incidenata na Dragonji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završio je sastanak predsjednika svih slovenskih parlamentarnih stranaka, kojeg je zbog nedavnih incidenata na lijevom brijegu Dragonje sazvao slovenski premijer Janez Janša.

Ovo je već četvrti sastanak na istu temu u samo godinu dana, a važnijih zaključaka nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša: Ako Hrvatska ne opozove ZERP EK će odrediti sankcije Slika nije dostupna Slovenija: Sastanak vlade i Europske komisije; razgovor i o ZERP-u

Hrvatsko-slovenska komisija za utvrđivanje spornih točaka nastavlja s radom, rekao je Janša, a budu li se hrvatski jednostarni potezi nastavljali, Slovenija će na njih reagirati oštrije. 

Kako je Janša izjavio nakon susreta, radilo se o informativnom sastanku o događajima nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o zamrzavanju ZERP-a, što će prema Janšinim riječima sada omogućiti ubrzano djelovanje mješovitih povjerenstava koja moraju izraditi pravni okvir za prepuštanje spornih graničnih pitanja na prosudbu "treće strane", tj. arbitraži ili sudu.

Janša je odbacio kritike nekih stranaka da je slovenska strana u slučaju nedavnog graničnog "incidenta" vezanog uz prodaju i davanje u najam "spornih" parcela na južnoj strani rijeke Dragonje reagirala premlako jer je samo prosvjedovala. Premijer je rekao da je slovenska reakcija bila primjerena.

"Nadležna slovenska institucija primjereno je reagirala na pokušaj uspostave nezakonitog stanja. Zakupnik tog zemljišta (Joško Joras) i dalje raspolaže tim zemljištem", rekao je Janša.

Odgovarajući na pitanja novinara, Janša je rekao kako je uvjeren da vodeće političke stranke u Sloveniji otvorena pitanja s Hrvatskom neće zlorabiti u predizbornom razdoblju.

"Kod većih parlamentarnih stranaka prevladava razuman pogled na stanje, pa s umjerenim optimizmom računam da se te teme neće iskorištavati prije izbora", rekao je Janša.

Na pitanje jesu li slovenske stranke u pogledu rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom složnije nakon današnjeg sastanka, Janša je odgovorio da su sada "bolje informirane".

Predsjednici koalicijskih stranaka u Janšinoj vladi izrazili su zadovoljstvo rezultatom sastanka, a rezerve su izrazili predsjednik liberalne stranke "Zares" Gregor Golobič i predsjednica Liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal, rekavši da su od sastanka očekivali više.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene