Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završena zagrebačka konferencija SEECP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konferencija ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Zagrebu završila je popodne prihvaćenjem završne Deklaracije i kraćim obraćanjem novinarima.

Hrvatska ministrica pravosuđa Ana Lovrin, njezini grčki i bugarski kolege Anastasis Papaligouras i Georgij Petkanov te hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavili su novinarima da se raspravljalo o jačanju suradnje i izmjeni iskustava i najbolje prakse u području pravosudnih reformi te jačanju suradnje u borbi protiv korupcije. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Sofiji počeo summit SEECP-a Hrvatska preuzela predsjedanje SEECP-om Slika nije dostupna Zbog Kosova Makedonski predsjednik otkazao regionalni summit u Ohridu

Posebno se razgovaralo o nacionalnim zakonodavstvima i
strategijama, uzajamnoj potpori u toj borbi i raznim inicijativama za unaprjeđenje suradnje, istaknuto je na konferenciji.

Potvrdili smo da je europska perspektiva najbolji poticaj za
institucionalne i zakonodavne reforme, jer primjena standarda EU-a u području pravosuđa i unutarnjih poslova stvara i osigurava uvjete za gospodarski razvoj naših zemalja, kazala je ministrica Lovrin.

Dodala je i da je istaknuta važnost učinkovita i neovisna pravosuđa koje se mora nositi sa najsloženijim slučajevima kriminala pa do zaštite ljudskih prava.

Na konferenciji je, kako je istaknuto, razmotren i proces preobrazbe Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu u kontekstu jačanja regionalnog vlasništva.

Lovrin je istaknula i da će sklapanje Memoranduma o razumijevanju između vlada država sudionica Antikorupcijske inicijative omogućiti unaprjeđenje kapaciteta Regionalnog ureda za vezu u Sarajevu, koji će postati Antikorupcijski Centar jugoistočne Europe, odnosno središnja točka za regionalnu antikorupcijsku suradnju.

U Zajedničkoj deklaraciji ocjenjuju se dosadašnje aktivnosti, ali i definiraju zajednički ciljevi buduće suradnje zemalja Procesa.

Grčki ministar pravosuđa naglasio je da je u Deklaraciju uvršten i njegov prijedlog da svi osuđenici iz regije kazne izdržavaju u zemlji podrijetla, čime bi im se olakšalo vrijeme u zatvoru, ali i socijalizacija nakon puštanja na slobodu.

Ministar Kirin je istaknuo važnost usklađivanja sustava zaštite
granica sa Schengenom te suradnje s tijelima EU-a kako bi svaka zemlja mogla izraditi svoj akcijski plan za uspostavu schengenskog sustava. 

"Naglasili smo i važnost izradbe harmoniziranog sustava zaštite podataka koji će omogućiti učinkovitu razmjenu informacija, a u tome važnu ulogu ima i suradnja sa specijaliziranim agencijama poput Europola, Eurojusta i Frontexa, kazao je Kirin.

Osim hrvatskih dužnosnika i predstavnika međunarodnih organizacija na konferenciji se okupilo 15 ministara te šest zamjenika ili državnih tajnika iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kosova, Makedonije, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Srbije i Turske.

Skup je jutros otvorio hrvatski premijer Ivo Sanader, a nazočan je bio i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene