Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završen "Štit 2023"

Vojska u Istri održala vježbu: "Gađate na 4, 5 kilometara nešto u zraku što se kreće brzinom 250 metara u sekundi i to trebate pogoditi..."

Aktualno Galerija Završena vojna vježba Štit 2023 - 1 Završena vojna vježba Štit 2023 - 1 Foto: DNEVNIK.hr Završena vojna vježba Štit 2023 - 2 Završena vojna vježba Štit 2023 - 2 Foto: DNEVNIK.hr Završena vojna vježba Štit 2023 - 3 Završena vojna vježba Štit 2023 - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Završena vojna vježba Štit 2023 - 4 Galerija 1/4 >>
Na jugu Istre – vojska. Raketni bacači, oklopna vozila, ali, srećom, samo za potrebe vježbe. Što se događa, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

"Cilj vježbe bio je provjeriti uvježbanost i osposobljenost pripadnika postrojbi u praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru", objašnjava zapovjednik pukovnije Protuzračne obrane, brigadir Alen Šimunić.

Zadatak koji nije nimalo lagan, jer gađa se meta duga jedan metar, promjera 107 milimetara.

"Kad uzmete to pa gađate na četiri pet kilometara nešto u zraku što se kreće brzinom 250 metara u sekundi i to trebate odavdje pogoditi, onda znate koje su tu vještine potrebne", kazao je satnik Josip Čulina.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Nakon kritike izvješća Banožić odgovorio Milanoviću: "Imamo predsjednika koji laže, ovo je njegova agresija na hrvatsku javnost"

A te je vještine na Kamenjaku brusilo 300 naših pripadnika oružanih snaga, skupa s kolegama iz Slovenije, Poljske, SAD-a i Francuske.

"Ovo je intenzivno, ali ima i pripreme kod kuće. Ako su pripreme dobre, ovdje je lakše", rekao je Zlatko Lasnik, zapovjednik kontingenta slovenske vojske na vježbi "Štit 2023".

Donijeli ometače dronova

"Ove godine smo donijeli ometače dronova. One koji protiv dronova lete na nižim, srednjim i visokim razinama. Vježba koja je vrlo bitna za sve koji su došli", objasnio je bojnik Robyn Hakke iz Ureda za odnose s javnošću američke vojske.

I koji su u Premanturi, na terenu "pokazali su visok stupanj borbene spremnosti, interoperabilnost i spremnost na zajedničke vježbe", rekao je Šimunić.

Koje su se na jugu Istre odradile 28. godinu za redom i to u zaštićenom području, domu nekih endemskih biljaka.

Pročitajte i ovo Borbeno oklopno vozilo Patria Potvrđeno Dnevniku Nove TV Kazneno prijavljen vojnik koji je razbio oklopno vozilo Patria: Pogledajte za što ga terete

"Ciljevi su u zraku, tako da, što se tiče kopnenog djela, evo svi ljubitelji prirode tu mogu biti bez brige. Njihovi pripadnici su odradili određene radove čišćenja", navodi Aljoša Ukotić, ravnatelj Javne ustanove Kamenjak.

Ljubitelji prirode mogu mirno spavati, a po riječima brigadira Šimunića - mirno može spavati i ostatak Lijepe Naše.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene