Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ČETIRI DANA

Zatražena ocjena ustavnosti za lex Agrokor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što smatra da lex Agrokor ostale stavlja u nejednak položaj, podnositelj zahtjeva Goran Vojković ističe i da bi se zakoni trebali pisati za "opće i buduće situacije, a ne za neko konkretno poduzeće".

Četiri dana od donošenja tzv. lex Agrokora Ustavnom sudu poslan je i prvi prijedlog za ocjenu ustavnosti tog zakona, a podnio ga je doktor pravnih znanosti i medijski analitičar Goran Vojković.

Pročitajte i ovo Ustavni sud o mjeri roditelj odgojitelj - 3 Odluka Ustavnog suda Ukidanje mjere roditelj-odgojitelj nije protuustavno: "Nisam vjerovao da će se pojaviti političar koji će se usuditi to napraviti" Ivo Jelušić (Foto: Dnevnik.hr) Reakcija politike SDP reagirao na odluku Ustavnog suda: "Rekli su da je lex Agrokor u skladu s Ustavom i ništa više od toga"

U izjavi Hini Vojković je kazao da je prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio jer je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, po njegovu mišljenju, suprotan s člankom Ustava koji poduzetničku i tržišnu slobodu opisuje kao temelj gospodarskog ustroja i propisuje da država svim poduzetnicima osigurava jednak pravni položaj na tržištu.

Osim što smatra da lex Agrokor ostale stavlja u nejednak položaj, Vojković ističe i da bi se zakoni trebali pisati za "opće i buduće situacije, a ne za neko konkretno poduzeće".

"To nije društvo od posebnog interesa u smislu HAC-a i HŽ-a, koje obavlja infrastrukturne poslove. Mi imamo Zakon o predstečajnoj nagodbi i Zakon o stečaju kojima se takve stvari rješavaju. Neprihvatljivo je da se gospodarski subjekti stavljaju u nejednak položaj po hitnom postupku, bez procjene učinka propisa i javne rasprave", kazao je Vojković.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti poslao je poštom i očekuje da bi na Ustavnom sudu trebao biti zaprimljen u utorak.

Na ustavnom sudu Hini je odgovoreno da do ponedjeljka poslijepodne nisu primili ni jedan prijedlog ocjene ustavnosti za lex Agrokor.

Predsjednik tog suda Miroslav Šeparović u petak je kazao kako očekuje da će lex Agrokor najvjerojatnije doći pred ustavne suce, a iznio je i svoje načelno mišljenje da se sva ustavna prava sukladno načelu razmjernosti načelno mogu ograničiti ako postoji legitiman cilj u javnom interesu.

"Je li to ovdje tako napravljeno, postoji li javni interes, postoji li razmjernost, jesu li mjere prikladne i nužne u ovom trenutku ne mogu govoriti, ali mogu govoriti o načelu kojim se Ustavni sud rukovodi", rekao je tada Šeparović. Na napomenu novinara kako se posljednjih dana puno pričalo o mogućoj neustavnosti tog zakona, Šeparović je rekao da su neki isticali da je zakon protuustavan, dok su drugi govorili da je protuustavno ako Vlada ne bude djelovala, a da on ne može ništa reći. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene