Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini uputio je prijedlog o izmjenama Odluke o naknadama zastupnika, smatrajući da bi i oni sami trebali shvatiti složenost gospodarskog okruženja


Zastupnici u Gradskoj skupštini mogu biti jeftiniji, i radit će za upola manje, prođe li prijedlog HNS-ova zastupnika Tomislava Stojaka (bio kandidat za zamjenika gradonačelnika Rajku Ostojiću na lokalnim izborima), da se kolegama (i njemu samom) naknade za sudjelovanje u sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela smanje za 50 posto.

Vezani članci Ilustracija HZMO objavio detalje o isplati energetskog dodatka za ublažavanje posljedica rasta cijena Sabornica Za nedolazak u Sabor 150 kn: Ostaje naknada za odvojeni život

Stojakov je prijedlog izmjena Odluke o naknadama već u proceduri, a cilj je, kako ističe, "pokazati da zastupnici shvaćaju svu složenost gospodarskog okruženja u kojem se svi nalazimo, te postići uštede u gradskom proračunu".

Zastupnički rad formalno zakonski se vodi kao volonterski, no oni svejedno imaju pravo na fiksnu mjesečnu naknadu. Uz to, dobivaju i za sjednice radnih tijela, a sudeći po podacima objavljenima uoči lokalnih izbora, samo za pojavu na sjednici, bez potrebe da išta kažu, uzmu riječ ili repliciraju, bivaju honorirani s 1200 kuna. Broj takvih sjednica mjesečno varira, pa je i naknada veća.
"Budući da se ne može unaprijed procijeniti koliko se godišnje sjednica radnih tijela Gradske skupštine održi, procjenu uštede moguće je napraviti na razini 2010. godine, kada je za naknade gradskih zastupnika isplaćeno više od 4 milijuna kuna", smatra Stojak.

Dodaje da su naknade zastupnicima već smanjivane 2009. i 2012. godine, no novim prijedlogom mogla bi se postići dodatna godišnja ušteda od 2 milijuna kuna. Nova, prepolovljena "tarifa" počela bi vrijediti od Nove godine i trajala bi najmanje cijelu godinu, drži HNS-ovac.

'Smanjenjem naknada pokazali bi socijalnu osjetljivost'

"Gradski zastupnici, kao predstavnici građana u najvažnijem predstavničkom tijelu građana u Gradu Zagrebu bitna su karika u političkom životu Grada, te korektiv izvršne vlasti. Iako imaju puno aktivnosti, smanjenjem mjesečnih naknada konkretno bi pokazali svoju socijalnu osjetljivost, te donijeli uštede gradskom proračunu", kažu u gradskom HNS-u. Na potezu su skupštinari, koji sami sebe trebaju "udariti" po džepu. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju