Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To je i tvoja stvar

Godišnje je u Hrvatskoj silovano 2.000 žena, a prijavljenih stotinjak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godišnje je u Hrvatskoj silovano 2.000 žena. Nečije kćeri, majke, sestre, žene… Ipak, prijavljenih silovanja je godišnje stotinjak.

Je li vam itko ikad rekao da više vremena žrtva provede povlačeći se po sudu nego silovatelj u zatvoru?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna To je i tvoja stvar 'Iskoristi pravo na život bez nasilja' Slika nije dostupna Ovakvi slučajevi nisu rijetkost Roditelji u zatvoru: U Novskoj prodali kćer za šest tisuća eura!

- Zato što proces suđenja za silovanje jednom kad je prijavljeno u Hrvatskoj traje u prosjeku oko 5 godina. (ima i pozitivnih primjera, negdje oko dvije godine, ali ima i krajnosti poput 9 godina (izvor: Maja Vukmarić Rajter – Ženska soba)

- Minimalna kazna za silovanje u Kaznenom zakonu od 1. siječnja 2013. iznosi jednu godinu. Prije je minimalna kazna bila 3 godine zatvora. Najviša je 10-15 godina.

Roditelji u zatvoru: U Novskoj prodali kćer za šest tisuća eura!

- Prosjek kazni za silovanje u Hrvatskoj u dosuđenim presudama je 3,6 godina. (istraživanje dr. Ivane Radačić na 4 velika županijska suda Zagreb, Osijek, Split i Rijeka u razdoblju od 2008-2012. godine ).

- Praksa sudova u Hrvatskoj je da daju minimalne kazne.

- Zato što misli da je ona kriva. I zato što neće moći pravovremeno dobiti ispravnu psihičku pomoć.

- Možda zato što u tom trenutku kad vam je uzeto svo dostojanstvo još se morate nositi s pitanjima poput: kako ste bili odjeveni, koliko ste popili, jeste li počinitelja poznavali, jeste li se dovoljno branili? Sve je to pitano žrtvu negdje u procesu od prijave pa do godina koje provede na sudu i još puno više. Opet i opet.

U 80 posto slučajeva žrtva poznaje počinitelja. Možda je i udana za njega. Silovanje se vrlo vjerojatno nije dogodilo u mračnoj ulici, od nepoznatog počinitelja kao što glasi mit o silovanju. Dogodilo se u domu žrtve ili počinitelja, na tulumu, u vikendici, autu… Tako izgleda prava statistika. Nije lijepa, nije ugodna ali treba je znati.

Možemo to promijeniti, evo kako!

Isto tako treba znati da se to može promijeniti. Svi skupa to možemo promijeniti. Kako? Da tema silovanja prestane biti tabu. Da shvatimo da se to događa ljudima oko nas… i da prestanemo tražiti objašnjenja za počinitelje. I počnemo tražiti objašnjenja za žrtve. I kazne.

‘Pravna struka kaže – mi imamo dobar raspon, i to je istina. Kad bi se izricale maksimalne kazna. Ali kod nas je trend da se daju minimalne zatvorske kazne za silovanja. Tako se dogodi da žrtva više bude po sudu nego zločinac u zatvoru. Država time šalje krivu poruku počiniteljima’, kaže Maja Vukmarić Rajter, Ženska soba.

Dr. Ivana Radačić u svom je istraživanju također iznijela i neke poprilično uznemirujuće stvari koje su na sudovima bile uzimane kao olakotne okolnosti:

‘Ono što se pokazalo kad je riječ o silovanju u braku, da su na kazne često utjecale olakotne okolnosti. Da su kazne generalno manje… i tu se često gleda razlog kao ljubomora, razočarenje zbog prekida veze… također u jednom predmetu gdje je počinitelj bio nadređeni žrtvi uzeto je u obzir da je gospodin obiteljski čovjek. Kasnije je Vrhovni sud opovrgnuo tu presudu.' Edukacijom sudova ovakve bi se stvari trebale riješiti smatra dr. Radačić.

Cijelu priču možete pročitati na Otvorenom.

U tijeku je kampanja 'To je i tvoja stvar' kojom se želi ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj. U kampanji će se pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto se još ne rješavaju. Od 17. do 25. studenog aktivno se obrađuju problemi žena, nasilja nad ženama, silovanja, kazne i prakse kažnjavanja.

Svi koji podržavate akciju i želite poslati poruku: 'Ne nasilju nad ženama u bilo kojem obliku', možete kampanju pratiti putem etera, weba i društvenih mreža. Pozivamo vas i da putem twittera i facebooka šaljete svoje slike s natpisom #tojeitvojastvar. Jer na kraju dana, to nas se svih tiče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene