Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUNE TRI GODINE

Uskoro mu istječe mandat: Zašto Sabor ne raspravlja o radu državnog odvjetnika?

DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr)
DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr) DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Dinku Cvitanu u travnju istječe mandat na mjestu državnog odvjetnika. A jesu li zadovoljni njegovim radom, zastupnici se nisu očitovali već tri godine.

Izvješće državnog odvjetnika stoji na dnevnom redu Sabora, no nikako da se o njemu raspravlja. Izvješća za 2015. i 2016. čekaju na red. A uskoro će i ono za 2017. Prošla su Odbor za pravosuđe i tu je sve stalo.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

"Gledam na to kao veliku sramotu neću reć' hrvatske politike nego sramotu HDZ-a. Stavljanje na dnevni red isključivo ovisi o volji predsjednika Sabora, a on to uporno ne želi staviti", kazao je Orsat Miljenić (SDP), predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe. Na pitanje što misli koji su razlozi tomu, odgovara: "Očito se HDZ ne može dogovoriti oko toga ostaje li Dinko Cvitan ili ne."

Božo Petrov, predsjednik Mosta, također je nezadovoljan: "Mogu samo reći da je to sramotno, očekujemo da se to stavi što je hitnije moguće na dnevni red". Iz Sabora poručuju - izvješća su uvrštena na dnevni red. No tamo stoje već mjesecima. I resorni ministar uvjerava da nema problema.

"Znamo da je Hrvatski sabor bio dosta opterećen brojnim zakonima koji su bili raspravljani i koji su donijeti, doći će vjerojatno i ova točka na red", kazuje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr) Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Živi zid u pozadini svega vidi spregu između politike i državnog odvjetništva. "Politika Cvitanova, kao i politika njegova prethodnika Bajića, jedna je politika nezamjeranja vodećim političkim oligarhijama, tehnomenadžerskim i mafijaškim strukturama koje iz sjene upravljaju ovom zemljom", oštro je ustvrdio Tihomir Lukanić iz Živog zida.

Dinko Cvitan dužnost je preuzeo u doba Zorana Milanovića. Ispratio je Tihomira Oreškovića i dočekao Andreja Plenkovića. Zbog tajminga nekih istraga, moglo se čuti, HDZ je razmišljao o njegovoj smjeni. Dogodio se slučaj lažnih dnevnica. SDP mu je tada zamjerio pojavljivanje uz premijera.

U ožujku 2017. Cvitan je kazao: "Istraga nije odrađena niti traljavo niti nespretno i nijedna greška nije počinjena". Na pitanje smatra li se odgovornim u ovoj priči kazao je kratko: "Ne." A onda je u 2017. buknula afera Agrokor. Vodi se istraga. Glavni akter Ivica Todorić još uvijek je u Londonu.

"Ono što imam zamjeriti i njemu i Vladi su onih 5 milijuna kuna koji su dali za istragu u Agrokoru i što ih Todorić koristi u prilog da je politički progonjen", kaže Orsat Miljenić. No ako dođe do glasanja, kaže Miljenić, on će ga podržati. Ali ne i ostali. Lukanić mu daje ocjenu "nedovoljan".

DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr) DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Most je Cvitana kada su bili u koaliciji s HDZ-om branio. Sada su rezervirani. Petrov kaže: "Mi imamo pitanja koja ćemo postaviti gospodinu Cvitanu u trenutku kad dođe obrazložiti izvješća za godine koje nisu predane, a kad čujemo odgovore, dat ćemo i ocjenu".

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ostao je suzdržan: "Ne bi bilo korektno da kao izvršna vlast ocjenjujem njegov rad." Cvitan stalno ističe kako DORH radi u teškim uvjetima, da nema novca, ali se i hvali rezultatima: većim brojem potvrđenih optužnica u 2016. u odnosu na godinu prije, kao i većim brojem osuđujućih prvostupanjskih presuda.

Mandat mu istječe u travnju. Ostaje li ili odlazi - odlučit će vladajući.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene