Dinku Cvitanu u travnju istječe mandat na mjestu državnog odvjetnika. A jesu li zadovoljni njegovim radom, zastupnici se nisu očitovali već tri godine.

Galerija DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr) Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Dinko Cvitan (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Izvješće državnog odvjetnika stoji na dnevnom redu Sabora, no nikako da se o njemu raspravlja. Izvješća za 2015. i 2016. čekaju na red. A uskoro će i ono za 2017. Prošla su Odbor za pravosuđe i tu je sve stalo.

Vezani članci Sabor o proračunu - 3 Nakon nedavnih skandala Sabor ipak prihvatio Izvješće glavne državne odvjetnice Slika nije dostupna 'Kakva je to poruka da je državni odvjetnik štićena osoba drugog reda?'

"Gledam na to kao veliku sramotu neću reć' hrvatske politike nego sramotu HDZ-a. Stavljanje na dnevni red isključivo ovisi o volji predsjednika Sabora, a on to uporno ne želi staviti", kazao je Orsat Miljenić (SDP), predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe. Na pitanje što misli koji su razlozi tomu, odgovara: "Očito se HDZ ne može dogovoriti oko toga ostaje li Dinko Cvitan ili ne."

Božo Petrov, predsjednik Mosta, također je nezadovoljan: "Mogu samo reći da je to sramotno, očekujemo da se to stavi što je hitnije moguće na dnevni red". Iz Sabora poručuju - izvješća su uvrštena na dnevni red. No tamo stoje već mjesecima. I resorni ministar uvjerava da nema problema.

"Znamo da je Hrvatski sabor bio dosta opterećen brojnim zakonima koji su bili raspravljani i koji su donijeti, doći će vjerojatno i ova točka na red", kazuje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Dinko Cvitan (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Živi zid u pozadini svega vidi spregu između politike i državnog odvjetništva. "Politika Cvitanova, kao i politika njegova prethodnika Bajića, jedna je politika nezamjeranja vodećim političkim oligarhijama, tehnomenadžerskim i mafijaškim strukturama koje iz sjene upravljaju ovom zemljom", oštro je ustvrdio Tihomir Lukanić iz Živog zida.

Dinko Cvitan dužnost je preuzeo u doba Zorana Milanovića. Ispratio je Tihomira Oreškovića i dočekao Andreja Plenkovića. Zbog tajminga nekih istraga, moglo se čuti, HDZ je razmišljao o njegovoj smjeni. Dogodio se slučaj lažnih dnevnica. SDP mu je tada zamjerio pojavljivanje uz premijera.

U ožujku 2017. Cvitan je kazao: "Istraga nije odrađena niti traljavo niti nespretno i nijedna greška nije počinjena". Na pitanje smatra li se odgovornim u ovoj priči kazao je kratko: "Ne." A onda je u 2017. buknula afera Agrokor. Vodi se istraga. Glavni akter Ivica Todorić još uvijek je u Londonu.

"Ono što imam zamjeriti i njemu i Vladi su onih 5 milijuna kuna koji su dali za istragu u Agrokoru i što ih Todorić koristi u prilog da je politički progonjen", kaže Orsat Miljenić. No ako dođe do glasanja, kaže Miljenić, on će ga podržati. Ali ne i ostali. Lukanić mu daje ocjenu "nedovoljan".

Dinko Cvitan (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) DORH-ove optužnice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Most je Cvitana kada su bili u koaliciji s HDZ-om branio. Sada su rezervirani. Petrov kaže: "Mi imamo pitanja koja ćemo postaviti gospodinu Cvitanu u trenutku kad dođe obrazložiti izvješća za godine koje nisu predane, a kad čujemo odgovore, dat ćemo i ocjenu".

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ostao je suzdržan: "Ne bi bilo korektno da kao izvršna vlast ocjenjujem njegov rad." Cvitan stalno ističe kako DORH radi u teškim uvjetima, da nema novca, ali se i hvali rezultatima: većim brojem potvrđenih optužnica u 2016. u odnosu na godinu prije, kao i većim brojem osuđujućih prvostupanjskih presuda.

Mandat mu istječe u travnju. Ostaje li ili odlazi - odlučit će vladajući.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju