Unatoč nižem PDV-u na povrće, svježu ribu i meso, uskrsna košarica ove godine neće biti jeftinija. Naime, ona će za četveročlanu obitelj ove godine biti čak skuplja nego lani, objavili su Nezavisni hrvatski sindikati. Izračunali su da za bogatiju košaricu ove godine treba izdvojiti 1824 kune, što je 109 kuna više nego prošle. Također, skuplja je i ovogodišnja srednja, a i skromna košarica.

Galerija


Prije samog Uskrsa i bogatog doručka dolazi Veliki petak, kada se tradicionalno jede riba.

Vezani članci Mohovo u potrazi za stanovnicima - 2 Mladi pozivaju na život u Mohovo: ''Bila je ruševina i mi smo je oživili. Svatko je donio ponešto'' Jezivi zeko (Foto: sadanduseless.com) Nikada neće zaboraviti svoj prvi susret s uskrsnim zekom, a željeli bi

"Što se tiče ponude, ima jako lijepog izbora, ali potražnja je, sudeći po Velikoj srijedi, jako loša. Ljudi ili jednostavno nemaju novca ili tvrde da su im cijene previsoke", rekla je prodavačica ribe Marija te je dodala: "Iako je PDV niži, riba je u nabavi poskupjela."

S obzirom na sniženi PDV, cijene povrća trebale bi biti niže nego lani.

"Iste su cijene kao i lani, ništa nije jeftinije. Proizvodnja je takva kakva je. Cijene su takve. Taj PDV, to je ništa", rekla je prodavačica Branka Tretinjak.

Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Cijena uskršnje košarice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, rekao je da su cijene više jer su, bez obzira na smanjenje PDV-a, prodavači povisili cijene zbog uskršnjih blagdana.

"U vrijeme kad je to bilo aktualno mnogi su spuštali cijene. Međutim, sada se dogodilo da svi oni koji danas nešto prodaju jednostavno očekuju povećanu potražnju i cijene su formirali upravo na razini prošle godine", rekao je Sever.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr