Dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, no grobno polje uz arkade u koje je položeno njegovo tijelo do 1. ožujka nije ni postojalo.

Galerija Bandićev grob - 4 Bandićev grob - 3 Bandićev grob - 2 +0 Bandićev grob - 1

Pri dodjeli grobnog mjesta za ukop Milana Bandića gradska uprava na čelu s njegovom bivšom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević nije se pridržavala propisanih procedura. Time je devastiran Mirogoj, koji je zaštićena kulturno-povijesna cjelina i koji je Ministarstvo kulture nedavno prijavilo kao ugroženu baštinu, komentirali su stručnjaci za Telegram, koji donosi ovu priču.

Tamo su ljubimci prije obavljali nuždu

Vezani članci Posljednje počivalište Milana Bandića - 3 Posljednje počivalište najdugovječnijeg gradonačelnika: Ovdje je pokopan Milan Bandić Posljednji ispraćaj Milana Bandića - 11 Pogledajte tko je sve došao na posljednji ispraćaj Milana Bandića na zagrebačkom Mirogoju

Zrinka Paladino, arhitektica i bivša zamjenica pročelnika zagrebačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da je tim činom i pokojniku iskazano nepoštovanje jer je praktički pokopan izvan groblja, na zelenoj površini kraj križanja.

"To nije grobno polje, nikada nije bilo grobno polje niti je to smjelo postati jer je neposredno uz arkade koje imaju svoju vizuru. Zna se kako se na to gleda s konzervatorskog aspekta. Bandićev je grob uguran na krajnje nesuvislo i nepristojno mjesto", komentira Paladino.

S obzirom na to da se radi o zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini te su arkade pojedinačno dobro, za svaku intervenciju u prostoru potrebno je poštovati propisane procedure temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Već dan nakon smrti Milana Bandića, 1. ožujka, započeli su radovi na izradi grobnice koja je bila gotova 3. ožujka. Kako je moguće ishoditi sve potrebne dokumente u tako kratkom roku, Telegram je upitao nadležne gradske službe, no nisu dobili odgovor. No dobili su dokumente iz kojih je, kako pišu, vidljivo da se zaobišla propisana procedura i da grobno mjesto Milana Bandića nije ni postojalo do 1. ožujka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju