Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

USKOK: Marina Lovrić Merzel primala je mito, prala novac...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podigao optužnicu protiv šestoro hrvatskih državljana, među kojima je i bivša županica Sisačko moslavačke županije Marine Lovrić Merzel.

Zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, pranja novca, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, USKOK je podigao optužnicu protiv Marine Lovrić Merzel te još pet osoba i jednog trgovačkog društva.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

'Budimo iskreni, kada netko sjedi pet mjeseci u istražnom zatvoru, nije bilo za očekivati drugo', rekao je Slavko Linić. Optužnicom, koju je Uskok podignuo protiv bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, obuhvaćeno je niz malverzacija za koje je terete - od neosnovanog plaćanja savjetnika i preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć do trošenja javnog novca na zabave te primanja mita za prodaju poslovnog udjela jedne tvrtke i time povezanog pranja novca kupovinom stana od svog nećaka.

Marina Lovrić Merzel peglala službene kartice za privatne troškove?

 Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja lani u travnju provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - poduzetnik Željko Žužić, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.

Pred zagrebačkim Županijskim sudom optuženi su zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, pranja novca, krivotvorenja službene isprave, te poticanja i pomaganja u zlouporabama.

Obrana Lovrić Merzel tražit će od optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda da kao nezakonite izuzme dokaze u postupku u kojem je Uskok tereti za višemilijunske malverzacije.

Jedan od njezinih branitelja, zagrebački odvjetnik Mate Matić izjavio je da se obrani, nakon podizanja optužnice, prvi put otvara mogućnost da aktivno sudjeluje u postupku koji se vodi protiv bivše županice.

"Zatražit ćemo od optužnog vijeća da izuzme nezakonite dokaze", rekao je Matić, dodavši da se obrana ima pravo žaliti Vrhovnom sudu bude li nezadovoljna odlukom optužnog vijeća.

Matić očekuje da će se sjednica na kojoj će se odlučivati o osnovanosti optužnice održati otprilike za mjesec dana.

Po njegovim riječima nije neočekivano da se optužnica podigne za svaki slučaj za koji se provodi istraga. No, vjeruje da će obrana dokazati istinu te da će sud suditi na temelju utvrđenih činjenica kao i da će njegovi zaključci biti pozitivni za Lovrić Merzel.

Novac od mita za prodaju Cesta Sisak prala kupovinom stana od nećaka

Uskok Lovrić Merzel tereti da je od Žužula krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 mita kako bi mu bez obzira na druge zainteresirane kupce osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati.

Nakon što ju je Žužul podmitio, Lovrić Merzel je izmjenom ugovora osigurala zaključenje ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela njegovoj tvrtki. Sporni ugovor je prema Uskokovim sumnjama potpisao Silvijo Kobešćak.

No, kad je tvrtka s pravom prvokupa protiv županije pokrenula parnicu zbog nadoknade štete, Lovrić Merzel je potpisala sudsku nagodbu kojom se toj tvrtki obvezala isplatiti 200.000 kuna, oštetivši županijski proračun za taj iznos.

Mito koji je primila pokušala je prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića koji je znao da je novac stečen kaznenim djelom. Bivša županica se kao stvarna vlasnica stana dogovorila s nećakom da će na njegovo ime kupiti i urediti te formalno upisati tu nekretninu s kućnim vrtom i dva parkirna mjesta.

Prostor za hitnu pomoć preplaćen i neadekvatan

Na popisu protuzakonitosti našao se i slučaj preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć. Uskok je tereti da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice poduzela sve kako bi osigurala da županija po znatno višoj cijeni o stvarne kupi nekretninu od Bernarda Popeca, direktora okrivljene tvrtke.

Ne samo da je prostor na kojem je bio auto salon, bio preplaćen nego je bio i neadekvatan za potrebe zavoda pa je županija nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za iznos od 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Savjetnicima neosnovano isplatila više od šest milijuna kuna

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014., donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću. Time je, sumnja Uskok, županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

No, osim toga bivša županica je s nekim vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360 tisuća kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima, proslavama rođendana te troškove nabave prehrambenih artikala za privatne potrebe, čime joj je pribavljena od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Bivša županica je osim toga od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove za hranu, piće i goriva, čime je županiju oštetila za oko 165.000 kuna.

Uskok je tereti i da je u lipnju 2009. od bivšeg voditelja Uprave šuma Podružnice Sisak Hrvatskih šuma Zvonka Rožića zatražila da djelatnici obavljaju sve poslove potrebne u vezi pripreme, organizacije i održavanja njezine svadbene svečanosti. Prekovremeni rad djelatnika Uprave šuma Rožić nije naplatio pa je Merzel na štetu Hrvatskih šuma pribavljena korist od oko 9600 kuna.

Saborski zastupnici nevoljko o optužnici protiv Lovrić-Merzel

Na saborskim hodnicima nevoljko se komentirala optužnica koju je Uskok u utorak podignuo protiv bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i još pet osoba tereteći ih za višemiljunske malverzacije.

"Nisam vidio", kratko je novinarima rekao nezavisni zastupnik Slavko Linić, koji je s Lovrić-Merzel ostao blizak i nakon što su oboje isključeni iz SDP-a.

"Budimo iskreni, kada netko sjedi pet mjeseci u istražnom zatvoru nije bilo drugo za očekivati. Vidjet ćemo kako (optužnica) glasi", dodao je Linić.

HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici nisu bili voljni komentirati optužnicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene