Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaganje u sustav grijanja

Zašto građani iz svog džepa moraju plaćati modernizaciju da bi platili mkoliko su potrošili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradovi poput Rijeke i Virovitice potrošačima su platili dio troškova uvođenja razdjelnika topline koji bi trebali omogućiti pravednije plaćanje računa za grijanje.

Prije nego što su im na radijatore ugradili regulatore i razdjelnike podstanar Dalibor i njegov cimer grijanje su plaćali od 550 do 700 kuna. S razdjelnicima su računi manji. 'Računi nam dolaze između 350 i 550 kuna. Uređaj koristimo 4 dana u tjednu, pošto smo studenti. Za vikend idemo doma. Radi povremeno i koristimo samo jedan radijator, tako da mislim da je to visoka cijena za korištenje tog uređaja', kaže Dalibor.

Pročitajte i ovo Grijanje - 5 HEP poručio Neugodne vijest za velik broj Zagrepčana: Zbog puknuća vrelovoda ostali bez grijanja Počinje grijanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ugrađeni, ali se ne koriste Stanari jedne zagrebačke zgrade izbacili razdjelnike, pogledajte što kažu nakon tri mjeseca grijanja

Uz Dalibora razdjelnike koristi više od 3800 riječkih kućanstava. Sustav za 4 radijatora stajao je oko 1600 kuna. Pola su platili grad i fond za zaštitu okoliša, pola građani. 'Što se tiče ušteda koje građani ostvaruju, one se kreću oko 30-ak posto, ali to je ušteda što se tiče zajedničkog mjerila toplinske energije', kaže Doris Vidošević, glasnogovornica Energa.

>> Servis koji vam može spasiti život

Karlovački zaštitnici potrošača tvrde da razdjelnici nisu u skladu sa zakonom, jer ljudi i dalje plaćaju i ono što nisu potrošili. 'Razdjelnik ne mjeri količinu isporičene energije. Razdjelnik mjeri emisiju topline radijatora', kaže Željko Tomašić, iz udruge za zaštitu potrošača Korana.

Nikola Draženović i ostali stanari u jednoj karlovačkoj zgradi odlučili su se za ugradnju sustava koji mjeri isporučenu energiju za svaki stan u zgradi. 'Sad ćemo moći samoregulirati količinu potrošene energije, a samim time i cijenu računa. Cijena uvođenja ove instalacije je oko 6 tisuća kuna. To ćemo moći otplatiti na mjesečnoj bazi tijekom jedne godine. Trebalo bi se isplatiti kroz par godina', kaže Nikola.

Mnogi se pitaju zašto građani iz svog džepa moraju plaćati modernizaciju sustava grijanja da bi napokon mogli platiti onoliko koliko su potrošili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene