Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaprešićani traže sanaciju i prozivanje odgovornih za onečišćenje potoka Gorjak. Eko-udruge zahtjeve su uputile i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.


Podsjećamo, krajem listopada o čemu smo prvi izvijestili zbog ispuštanja velikih količina otpadnih voda u potok kod Zaprešića kazneno su prijavljene tvrtke Pliva i Kvasac. 

Vezani članci Privođenje osumnjičenih na Županijski sud u Velikoj Gorici Optužen i ravnatelj: Ekipa drogu prepakiravala u vjerskom dječjem vrtiću pa ju prodavala Slika nije dostupna Nalazi vode koji se skrivaju od očiju javnosti!

>> Kaznena prijava protiv Plive i Kvasca zbog otrovnih voda 

>> Godinama otpadne vode i u Zaprešiću

No, onečišćenje je i nakon tog ostalo. 

Bacanje kamenčića s nešto veće udaljenosti već dugo je jedini sigurni pristup potoku Gorjaku, kako Zaprešićani kažu, izvoru zaraze s kojim već desetljećima imaju problema. Iz godine u godinu sve više otrovne kemikalije utječu i na zdravlje. Nažalost, za njihova upozorenja još nitko ne mari.

Pliva je od kraja desetog mjeseca prestala s proizvodnjom u Savskom Marofu, no, šteta nastala od otrovnih, otpadnih voda i dalje je velika. Mještani su zatražili pomoć neovisnog laboratorija koji je napravio analizu vode u kojoj je pronađena masa kemikalija intezivnog mirisa i koje se ne bi smjele nalaziti u jednom potoku koji protiče kroz naseljeno područje.

Eko udruge traže hitnu sanaciju i prozivanje odgovornih. Kaznene prijave su, kažu, tek prvi korak na kojem se ne smije stati. No, Hrvatske vode odbijaju im dati službene podatke. 

Udruge sumnjaju da stupanj zagađenja nije slučajan, smatraju kako se dopuštao, a najavaljuju i sudske tužbe.