Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaprešić: U potoku Gorjak pronađene otrovne kemikalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaprešićani traže sanaciju i prozivanje odgovornih za onečišćenje potoka Gorjak. Eko-udruge zahtjeve su uputile i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se uprava Šokantan slučaj u dječjem vrtiću u Zaprešiću: Dijete moralo vaditi kruh iz toaletne školjke Slika nije dostupna DORH: Utvrđuje se zagađenost potoka Gorjak

Podsjećamo, krajem listopada o čemu smo prvi izvijestili zbog ispuštanja velikih količina otpadnih voda u potok kod Zaprešića kazneno su prijavljene tvrtke Pliva i Kvasac. 

>> Kaznena prijava protiv Plive i Kvasca zbog otrovnih voda 

>> Godinama otpadne vode i u Zaprešiću

No, onečišćenje je i nakon tog ostalo. 

Bacanje kamenčića s nešto veće udaljenosti već dugo je jedini sigurni pristup potoku Gorjaku, kako Zaprešićani kažu, izvoru zaraze s kojim već desetljećima imaju problema. Iz godine u godinu sve više otrovne kemikalije utječu i na zdravlje. Nažalost, za njihova upozorenja još nitko ne mari.

Pliva je od kraja desetog mjeseca prestala s proizvodnjom u Savskom Marofu, no, šteta nastala od otrovnih, otpadnih voda i dalje je velika. Mještani su zatražili pomoć neovisnog laboratorija koji je napravio analizu vode u kojoj je pronađena masa kemikalija intezivnog mirisa i koje se ne bi smjele nalaziti u jednom potoku koji protiče kroz naseljeno područje.

Eko udruge traže hitnu sanaciju i prozivanje odgovornih. Kaznene prijave su, kažu, tek prvi korak na kojem se ne smije stati. No, Hrvatske vode odbijaju im dati službene podatke. 

Udruge sumnjaju da stupanj zagađenja nije slučajan, smatraju kako se dopuštao, a najavaljuju i sudske tužbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene