Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice poplave

Tko će sanirati potok pun otrova kod Zaprešića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već 40 godina u potok Gorjak kod Zaprešića ispušta se otrovni otpad tvrtki Pliva i Kvasac. Nedavna poplava i izlijevanje tog potoka zabrinulo je lokalno stanovništvo.

U potok su zbog ispusta iz navedenih izvora prisutni teški metali u mulju potoka te antibiotici i bakterije otporne na većinu lijekova, a iz Hrvatskih voda poručuju kako sanacija istog košta 80,6 milijuna kuna, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaprešić: U potoku Gorjak pronađene otrovne kemikalije Slika nije dostupna Kaznena prijava protiv Plive i Kvasca zbog otrovnih voda

>> 'Osiguranje ne pokriva poplavu? Ma goni se u tri p*** m***'

Tvrtka APO izradila je program sanacije potoka Gorjak, te je utvrđeno kako se treba sanirati prvih 500 metara od ukupno 700 metara potoka. Troškove sanacije trebale bi snositi navedene dvije tvrtke, protiv kojih je još 29. listopada 2007. godine, nakon istrage DORH-a, podnesena i kaznena prijava, no još se uvijek ne zna kako je postupak završio.

'Nama nitko ništa ne govori'

Mještani su ogorčeni i godinama su tražili pomoć, no od najnovije poplave žive u strahu za svoje živote. 'Znali smo da postoji opasnost od izlijevanja, no nitko ništa nije poduzeo i sada strahujemo za našu djecu, koja se igraju na tim poljima. Po poljima sada ima svega i svačega, a nama nitko nije javio ima li opasnosti da se otrujemo od vode ili povrća iz vrta', rekao je za Večernji ogorčeni Zdravko Kovačić iz Zdenaca.

Gospodin Zdravko živi 500 metara od potoka, ali ne strahuju samo u Zdencima, već su u strahu i stanovnici Drenja. Kao što to obično i biva, običan puk o takvim stvarima doznaje tek iz medija. 'Nama nitko ništa ne govori. Sve je obavijeno velom tajne, a na kraju ćemo stradati mi, mali ljudi. O nama se ne brine ni država, a veliki igrači samo žele zaraditi', zaključio je Kovačić.

Zelena akcija već godinama upozorava na taj problem

Iz zelene akcije kažu kako ih ne čudi zatečeno stanje oko potoka, a niti sanacija im ne ulijeva nadu u rješenje problema. Ističu da su godina prikupljali pritužbe građana na smrad i slali prijave nadležnim inspekcijama, ali kako očito nije bilo političke volje da se problemi riješe i zakoni provedu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene