Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan sjećanja

Obrana grada slomljena je 18. studenoga '91.: Za mnoge zločine još uvijek nitko nije odgovarao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima bolnice, u agresiji i neposredno nakon okupacije Vukovara ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice, te molitvom koju su kod Spomen obilježja u bolnici predvodili mladi grada Vukovara, brojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u ponedjeljak navečer počast žrtvama agresije bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja DNEVNIK NOVE TV PITA Ocijenili ste organizaciju Dana sjećanja! Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Ivan Penava dan sjećanja Penava: "U koloni ima mjesta za sve koji se žele pokloniti žrtvama velikosrpske agresije"

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na takozvanom 'kukuruznom putu – putu spasa', uz gradsku obilaznicu koji je tijekom velikosrpske opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnog vinkovačkog područja.

Za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu molitvu je predvodio Mato Martinković, župnik vukovarske župe Kraljice mučenika.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se ove godine održava pod geslom - 'Vukovar, mjesto posebnog pijeteta', počet će u utorak u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice odakle će sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva i brojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće, te će biti služena misa zadušnica.

Sudionici obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja u Vukovar pristižu još od ponedjeljka ujutro, a grad je u večernjim satima pun autobusa, osobnih automobila i motora s registracijama brojnih hrvatskih gradova.

Duž glavnih vukovarskih prometnica i u prozorima vukovarskih obiteljskih kuća i stanova gore brojni upaljeni lampioni, kao podsjetnik na veliku patnju i stradanje kojima su Vukovarci bili izloženi u velikosrpskoj agresiji prije 23 godine.

Evo što je uoči Dana sjećanja poručila udovica vukovarskog heroja

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih 1.219, počela je 25. kolovoza, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Prema podacima bolnice, u agresiji i neposredno nakon okupacije Vukovara ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine kada su u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi i počinili masakr.

Nakon što je jugosrpski agresor zauzeo Vukovar, koji je u potpunosti razrušen, u progonstvo je protjerano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih Nesrba dok je u srpske zarobljeničke logore odvedeno nekoliko tisuća branitelja i civila. Nad zatočenim vukovarskim braniteljima i civilima počinjeni su brojni zločini, a za mnoge još uvijek nitko nije odgovarao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene