Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RBA donosi

Oni su kotačić promjene, njihovi su projekti održivi i štede novac, a proaktivnost ih izdvaja: 'Pojačavamo financiranje svih onih projekata koji pozitivno utječu na okoliš'

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge
Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Vigor Klaić/Nova Studio
Aktualno Galerija Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Foto: Vigor Klaić/Nova Studio Sara Foršek, voditeljica održivosti Raiffeisen banke. Sara Foršek, voditeljica održivosti Raiffeisen banke. Foto: Vigor Klaić/Nova Studio Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Foto: Vigor Klaić/Nova Studio Sara Foršek i Zoran Kordić Sara Foršek i Zoran Kordić Foto: Vigor Klaić/Nova Studio +2 Sara Foršek i Zoran Kordić Galerija 1/7 >>
Kao poslodavac educiraju svoje zaposlenike o održivom razvoju, smanjili su korištenje papira, ali i broj poslovnih putovanja čime direktno smanjuju ugljični otisak, a svoja sredstva ulažu u projekte koji će spasiti planet.

Solarne panele najčešće viđamo na krovovima velikih pogona ili ponekad na prometnoj signalizaciji no, puno rjeđe na stambenim objektima. Kako bi promijenili tu praksu i sunčevu energiju približili građanima oformljena je inicijativa simboličkog naziva Na sunčanoj strani.

Pročitajte i ovo PR Oglas Učinite jednostavno poslovanje mogućim PR Oglas Učinite sve želje mogućima uz lakoću RBA digitalnog bankarstva

Sve je započelo tek kao grupa na jednoj društvenoj mreži, a danas je to ozbiljan projekt koji omogućava cjelovitu uslugu, pronalazak odgovarajućeg rješenja za dom, provjeru i prikupljanje dokumentacije te dozvolu i brigu nakon ugradnje u vidu održavanja sustava.

''Na sunčanoj strani je usluga kojom uz par klikova možete pokrenuti realizaciju vlastite kućne sunčane elektrane. Registracijom na adresi nasuncanojstrani.hr svaki građanin, zainteresiran za sunčanu elektranu, može brzo saznati ima li uvjete za ugradnju, koliko bi ga koštala i postoje li aktualne prilike za sufinanciranje. Odluči li se na realizaciju, vodimo ga kroz svaki korak od administracije do ugradnje, koju osiguravamo u suradnji s 20-ak partnera-izvođača sunčanih sustava.'', konkretizira Zoran Kordić upravitelj Zelene energetske zadruge koja ima misiju da javnom sektoru i građanima pomogne u investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije.

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Partner usluge Na sunčanoj strani koji se itekako zalaže za korištenje sunčanog potencijala koji imamo u Hrvatskoj te koji omogućava da do 2030. godine svako drugo kućanstvo kod nas proizvodi svoju energiju je Raiffeisen banka.

Zainteresiranih za solare ima, međutim dodatni poticaj uvijek je dobrodošao tako da je u sklopu projekta Na sunčanoj strani osmišljen kreativni, nagradni natječaj naziva 2030. je danas. Dobrim navikama i odličnom fotografijom do sunčane elektrane – najjednostavniji je opis natječaja. Naime, prijavljeni su trebali fotografijom prikazati neku od svojih dobrih navika i njome inspirirati druge. Pet najkreativnijih nagrađeno je sunčanom elektranom, dok ih je još 17 putem natječaja dobilo izradu dokumentacije.

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Sara Foršek, voditeljica održivosti Raiffeisen banke. (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

O dobitnicima je odlučivao tročlani žiri među kojima je bila i Sara Foršek, voditeljica održivosti Raiffeisen banke. Otkrila nam je kako je bilo zahtjevno odabrati najbolje kreativce: ''Naši sugrađani već žive iznimno održivo, a to su i vrlo kreativno pokazali. Ono što mi se posebno svidjelo je što takav način života prenose dalje - susjedima, prijateljima i najvažnije djeci, koja to objeručke prihvaćaju, što mi budi nadu da nas ipak čeka bolja, zelenija i svjetlija budućnost.''

Iako je prijavljenih bilo oko 150 Sara je ipak istaknula najdraži projekt: ''Osobni favorit mi je bila djevojka koja je u svojoj osnovnoj školi predstavila mobilnu solarnu stanicu, a sličan je projekt proveden u još pet osnovnih škola na području Osijeka. Tako je više od 200 učenika upoznato s prednostima obnovljivih izvora energije i kako sve mogu regulirati vlastitu potrošnju, i učenici i profesori su bili oduševljeni projektom što me posebno razveselilo.''

Bicikliranje, nove sadnice, sunčevi kolektori i vlastita kreativna rješenja samo su neke od fotografija, a više možete pogledati u galeriji.

''Veselilo nas je vidjeti angažman građana i znati da su tih dana aktivnije promišljali koliko su odgovorni u korištenju energije, odnosno kako to mogu biti u većoj mjeri.'', rekao je Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruge.

Natječaj Na sunčanoj strani zatvoren je početkom ljeta, nakon čega je uslijedila selekcija i provjera uvjeta za ugradnju sunčane elektrane sa svim preliminarnim dobitnicima. Nakon dodjele nagrada ubrzo je uslijedila i realizacija pa je tako već početkom listopada ugrađena i posljednja od pet besplatnih sunčanih elektrana.

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

''Sada smo već u pripremi novih prilika za lakši pristup sunčanim elektranama za građane pa ovim putem pozivamo sve zainteresirane da prate stranicu Na sunčanoj strani kako bi ih mogli pravovremeno iskoristiti.'', kaže Kordić.

Želja cjelokupnog projekta bila je zainteresirati širu javnost za alternativne izvore energije te postepeno promijeniti solarnu sliku Hrvatske. Koristi od toga su višestruke – građanima se smanjuju životni troškovi, a okolišu karbonski otisak. Konkretno, takav sustav donosi 80 posto uštede na računima za struju, u novcima je to 4 tisuće 800 kuna svake godine.

''Naša matična banka Raiffeisen Bank International potpisnik je Principa odgovornog bankarstva. Ti principi, između ostaloga, propisuju i da uskladimo svoje poslovne strategije kako bi doprinijeli ciljevima održivog razvoja društva. Dakle, pojačavamo financiranje svih onih projekata koji pozitivno utječu na okoliš, a prestajemo ili smo već prestali, financirati one koji negativno utječu na zajednicu i okoliš. Tako smo prestali financirati sve projekte vezane uz ugljen.'', pojašnjava Sara Foršek.

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Sara Foršek, voditeljica održivosti Raiffeisen banke. (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Kordić navodi kako postoje tvrtke koje se samo deklarativno zalažu za održiv razvoj dok su druge aktivno u njemu: ''Tu je razlika između onih koji su već dokazani na tom putu i onih koji koriste održivi razvoj kao pomodni izraz za bolji marketing. Iz našeg iskustva, veliki broj tvrtki su zainteresirani za zelene inicijative unutar svoje kuće i među zaposlenicima, ali i izvan svoje kuće za lokalnu zajednicu, poput poticanja i promocije solarne energije u školama.''

Tu je razlika između onih koji su već dokazani na tom putu i onih koji koriste održivi razvoj kao pomodni izraz za bolji marketing. Zoran Kordić, Zelena energetska zadruga

Kao korporacija koja zaista jest aktivna pokazala se Raiffeisen banka. ''Moram priznati da sam jako ponosna na smjer u kojem idemo. Generalno imamo integralni pristup održivosti što znači da nema polovičnih rješenja ili polovičnog pristupa. Svi dijelovi Banke moraju živjeti i poslovati održivo. Imamo razvijen cijeli sustav odvajanja i zbrinjavanja otpada, koristimo reciklirani papir, našim zaposlenicima nudimo edukacije o održivom načinu života kojeg mogu svakodnevno primijeniti, koristimo struju iz obnovljivih izvora te svakodnevno tražimo dodatne inicijative kako poboljšati trenutne prakse.'', objašnjava Sara Foršek sve napore koji ulažu u RBA, a rezultati su vidljivi.

''Konkretno, smanjili smo korištenje papira, a smanjili smo i broj poslovnih putovanja čime direktno smanjujemo i CO2. Naravno, budući da smo banka, fokus nam je razvijanje financijskih rješenja za zelene projekte. Želimo biti zelena banka za sve koji misle zeleno, biti im desna ruka i dati im savjet ako se žele okrenuti održivom načinu poslovanja.'', Sarine su riječi.

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge Sara Foršek i Zoran Kordić (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Na pitanje je li održiv razvoj jedini moguć razvoj odgovori su jednoglasni: ''Mislim da drugog izbora nema, ako želimo očuvati ovu našu divnu planetu. Dapače, moramo ubrzati sa svim inicijativama te potaknuti one koji možda još nisu krenuli zadovoljavajućim putem održivih praksi. U suprotnom, bojim se da ćemo se naći u situaciji iz koje spasa nema.'', kaže Sara, a slikovito Zoran zaključuje: ''Apsolutno, kao što je rekao legendarni hokejaš Wayne Gretzky kliži u smjeru u kojem se pak kreće, a ne tamo gdje je bio.''

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Raiffeisenbank Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene