U snijegom zametenim ličkim selima, ekipe Crvenog križa ovih dana pojačano obilaze samačka domaćinstva u kojima žive starije osobe.

Galerija


Zanemarivanje od strane obitelji od 1. siječnja je kažnjivo i smatra se oblikom nasilja.

Pomoć starijima u samačkim domaćinstvima (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Pomoć starijima u samačkim domaćinstvima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Miroslav Škoro: Pogreška u imovinskoj kartici - 4 Još jedan saborski zastupnik ima poteškoća s ispunjavanjem imovinske kartice: Ovaj put "poskliznuo" se Škoro Divljanje na autocestama (Foto: Dnevnik.hr) Ludostima vozača nema kraja: Pogledajte šokantne snimke koje pokazuju što sve neki rade na hrvatskim autocestama

70-godišnjakinja Marija nema obitelj, živi u samačkom domaćinstvu i ovisi o pomoći.

"Što god da treba, one dođu i pomognu meni. Puno mi znače", Marija Živković, Dubrava.

No, zadovoljne nisu mnoge starije osobe u Hrvatskoj zbog zanemarivanja, koje od 1. siječnja zakon tretira kao oblik nasilja u obitelji.

Kazne se kreću od 10 do 15 tisuća kuna za ponavljanje nasilja, dok je kazna zatvora od 45 do 60 dana. No, o broju sankcija izrečenih od početka godine, Ministarstvo pravosuđa, nema službene podatke.

Ostaje tako upitno provodi li se zakon, u kojoj mjeri i koliko je kršenje učestalo. Ekipe koje brinu o starijima strože propise podržavaju.

"To je dobar zakon, po meni sigurno. Mislim, tko će se brinuti o roditeljima ako neće djeca", govori Vlado Brkljačić, ravnatelj GD Crvenog križa Gospić.

Pomoć starijima u samačkim domaćinstvima (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Pomoć starijima u samačkim domaćinstvima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

A bez djece i ostalih članova obitelji u selima oko Gospića živi 70 starijih osoba. O njima brine 6 djelatnika Crvenog križa, a tijekom ovih snježnih dana u pomoć priskače i 20 volontera.

"Žive u dosta teškim uvjetima, a sami su, što smatram da im je najgore", govori Gordana Devčić, volonterka Crvenog križa Gospić

Zakon starijima jamči brigu, no život je u stvarnosti često, drugačiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr