Prema novom Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, oni koji zanemaruju starije, zaborave im dati lijek, hranu ili piće, morat će platiti kaznu ili će morati ići u zatvor.

Galerija


Samo 17 posto ljudi brine o svojim starijim članovima obitelji. Osim toga, oni su često žrtve obiteljskog nasilja.

Vezani članci Silvano Hrelja (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) HSU prijeti umirovljeničkim prosvjedima: "Svakog tjedna poslat ćemo pet autobusa Plenkoviću pod prozor" Slika nije dostupna Raste im tlak, a to nije dobro

"Činjenica je da su upravo starije osobe često žrtve obiteljskog nasilja", rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Nebriga o starijem članu obitelji, poput ne davanja lijekova, hrane i pića na vrijeme smatra se težim prekršajem. Od ponedjeljka se kažnjava novčanom kaznom od 10.000 kuna ili kaznom zatvora od 45 dana.

"Potrebno je osmisliti puno bolje mjere podrške tim članovima obitelji, bilo da se radi o bolovanju, neplaćenim danima, statusu njegovatelja, kao što je predviđeno u strategiji", smatra Vidović.

Neki zaboravljaju što su stariji pružili

Ovaj zakon podržavaju i socijalni radnici.

"Ono što je jako važno je njihovo dostojanstvo, poštovanje prema starijim osobama. Ne postoji ta cifra ni ta kazna koja bi to mogla nadoknaditi", rekla je Iva Maričić, socijalna radnica Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo.

Dok su jedni u vlastitom domu, drugi pak u domu za starije i nemoćne pronađu potrebnu brigu i njegu.

Mara smatra da danas u Hrvatskoj "svatko voli sam. To je prokletstvo udarilo u narod." Katica je podijelila još goru priču: "Došao je sin kod bake i njegova ga je baka pitala ima li 100 kuna. On se okrenuo i otišao, a svu je imovinu dobio."

A treba se samo sjetiti koliko su toga oni nama pružili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.