Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz doba verbalnog delikta

Je li ilegalno izvjesiti jugoslavensku zastavu? "Taj zakon nema što tražiti u demokratskom društvu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članak zakona po kojem se optužuje muškarca zbog vješanja jugoslavenske zastave na nekadašnji Dan Republike SFRJ donesen je upravo - u Jugoslaviji. Trebao je služiti sprječavanju djelovanja stranog neprijatelja, a odvjetnica Lina Budak kaže kako nema što tražiti u demokratskom društvu.

U četvrtak 29. studenog, na dan kada se nekoć slavio Dan Republike, Velimir Meničanin na svoju kuću u Jakšiću u blizini Požege izvjesio je jugoslavensku zastavu i tako zaradio prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira. U kratkom policijskom priopćenju stoji da je vrijeđao moralne osjećaje građana, ali se ne navodi po kojem će ga se točno zakonu članka kazniti.

Odvjetnica Lina Budak upozorava da je vjerojatno riječ o anakronom zakonu koji je donesen upravo u Jugoslaviji 1977. godine, a Republika Hrvatska ga je nakon osamostaljenja preuzela te i dalje stoji na snazi.

"Riječ je članku 26. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a glasi tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave organa za unutarnje poslove, kaznit će se kaznom", pojasnila je Budak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeđao moralne osjećaje Oglasio se muškarac koji je prijavljen zbog jugoslavenske zastave: "Ja već 20 godina trpim ustaška obilježja"

Odredba je bila donesena kako bi se spriječilo vanjskog neprijatelja da djeluje na području Jugoslavije.

Dobio kaznu u valuti koja ne postoji zbog zastave države koje više nema

Zakon je sada izmijenjen, ali promjena koja stupa na snagu 1. siječnja tiče se samo valute. Od iduće godine plaćat će se u eurima, dok se do sada iskazivala u njemačkim markama, što samo pokazuje koliko je taj zakon staromodan.

"Taj zakon pregazilo je vrijeme i nema što tražiti u demokratskom društvu. Bi li muškarac bio kažnjen da je izvjesio ukrajinsku zastavu, bismo li kaznili navijača neke strane zemlje koji prošeta gradom umotan u svoju zastavu?" pita se Budak.

Pročitajte i ovo Ilustracija "...na televiziji Lepa Brena..." Izvjesio jugoslavensku zastavu pa zaradio prijavu: "Vrijeđao je moralne osjećaje građana"

Još jedan sporni element u cijeloj priči jest to da se čak i u okviru zakona teško može govoriti o prekršaju s obzirom na to da Meničanin nije izvjesio zastavu strane države. Suvremena Republika Hrvatska nastala je iz Socijalističke Republike Hrvatske te je njezin univerzalni pravni sljednik, kako stoji u njezinu Ustavu. Te države danas više nema pa tako ne može biti ni strana.

Zakon iz doba verbalnog delikta

Jugoslaviju se najčešće proziva upravo zbog ograničavanja slobode izražavanja, političkih i medijskih sloboda. Ova reakcija hrvatskog represivnog aparata demonstracija je takve moći i kontinuiteta s praksama ograničavanja sloboda.

"Taj je zakon nastao u doba verbalnog delikta. Donesen je u atmosferi nakon 1971. kada si mogao biti priveden zbog pjevanja 'Vile Velebita'. On danas stvarno nema veze s realnošću", istaknula je Budak.

Istovremeno, kako je u svojoj izjavi za medije primijetio i sam Meničanin, isticanje ustaških obilježja i zastava, koje je i zakonom zabranjeno, uglavnom prolazi nekažnjeno. Odlučio je tako da će i on takve slučajeve odsad prijavljivati, a svoju zastavu će dogodine opet izvjesiti, ali u dvorištu da ne bi povrijedio ničije osjećaje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene