Svi oni koji planiraju kupnju stana nakon 1. srpnja ove godine zanimat će što obuhvaća prijedlog Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju.


Čini se da bi potošači trebali biti zaštićeniji nego prije. Ono što bi im Zakon trebao donijeti jest bolja informiranost pomoću koje bi odgovornije upravljali dugom.

Vezani članci Věra Jourová, povjerenica Europske komisije za pravosuđe i prava potrošača (Foto: Dnevnik.hr) Europska povjerenica za prava potrošača: "U državama s manjim plaćama postoje proizvodi na kojima se vara" Slika nije dostupna NOVI ZAKON O STAMBENIM KREDITIMA Doznajte kakve novosti donosi

Između ostaloga, nakon 14 dana potrošač će moći odustati od ugovora bez navođenja razloga i bez naknade.

Zakon bi zabranio uvođenje novih naknada tijekom trajanja kredita te uveo mogućnost konverzije kredita u drugu valutu. Jednom i bezuvjetno i to bez naknade.

Predviđaju se i povoljniji uvjeti za prijevremenu otplatu kredita.

Novost je i takozvana "walk away" klauzula, odnosno mogućnost dogovora s bankom da, ako ne možete ili ne želite više vraćati kredit, nekretninu koju ste dali u zalog vratite i time ispunite obveze iz ugovora.

Na kraju, važno je istaknuti da će se ovaj Zakon primjenjivati samo na ugovore sklopljene nakon stupanja Zakona na snagu, a ne na one već sklopljene.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju