Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizacije za ljudska prava

Reakcije na presudu Ercegu: "Pravosuđu je bitniji dignitet spomenika nego pravo na slobodu govora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gong, Kuća ljudskih prava i druge organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabirnutost zbog, kako kažu, prvostupanjske presude aktivistu Ercegu kojom se krši njegovo ustavno pravo na slobodu mišljenja.

Pljušte reakcije nakon što je u srijedu Prekršajni sud u Zagrebu aktivista Zorana Ercega proglasio krivim zbog incidenta na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Zbog remećenja javnog reda i mira izrečena mu je kazna od 15 dana zatvora, godinu dana uvjetno te jednogodišnja zabrana prilaska spomeniku.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini

Iz Gonga poručuju kako su iznimno zabrinuti zbog presude Ercegu. Posebno spornim smatraju što sudac, prema medijskim izvještajima, uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, nego je optuženiku poručeno da će presudu dobiti poštom.

"Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli, kaže članak 38. Ustava Republike Hrvatske. To, međutim, hrvatskom sudstvu, očito ne znači ništa. Nastavlja se skandalozni napad na slobodu govora. Niz dvojbenih sudskih presuda protiv novinara, satiričara i aktivista dovodi u pitanje Ustavom zajamčene slobode. Iz slučaja Erceg može se zaključiti da je hrvatskom pravosuđu bitniji dignitet spomenika, nego pravo na slobodnu riječ. U trenutku kad svjedočimo jačanju povijesnog revizionizma, relativiziranju ustaških simbola, i nedopustivih napada na slobodu medija, nužno je ustati protiv kršenja prava na slobodu izražavanja Zorana Ercega i zahtijevati od hrvatskog pravosuđa da se prestane igrati Ustavom RH", poručili su iz Gonga u priopćenju.

"Ugroženi su temelji demokratskog društva"

U zajedničkom priopćenju Kuće ljudskih prava, Documente - centra za suočavanje s prošlošću, Centra za mirovne studije i Građanskog odbora za ljudska prava također su izrazili zabrinutost zbog presude Zoranu Ercegu.

"Današnjom presudom g. Zoranu Ercegu hrvatsko pravosuđe je propustilo zaštiti njegovo pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja", ističu u prioćenju.

Naglašavaju da je Prekršajni sud u Zagrebu je ovom nepravomoćnom presudom u potpunosti ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanki uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktualnoj politici ili dominantnom društvenom uvjerenju.

"Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na prosvjedu koji se održava na mjestu okupljanja najviših nositelja državnih dužnosti temeljna je norma slobodnog i pluralističkog društva. Europski sud za ljudska prava još je 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se također štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati ‘uvredljivima, šokantnima ili uznemirujućim za državu ili bilo koji dio pučanstva’. Zbog toga organizacije za ljudska prava smatraju kako se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva.

Osim izravnih negativnih posljedica po ljudska prava g. Ercega, ova nepravomoćna presuda i postupanje policije predstavljaju ozbiljnu sistematsku ugrozu prava građana i građanski na slobodu okupljanja i izražavanja u RH. Nadamo se da će drugostupanjski sud postupiti u skladu s obvezama koje proizlaze iz Europske konvencije i u žalbenom postupku direktno primjeniti pozitivnu praksu Europskog suda i time osigurati zajamčena temeljna ljudska prava i slobode", ističe se u priopćenju.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene