Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi završavaju u Registru

Sve manje prijava zbog 'jointa', a sve više liječenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za hrvatskim klincima, koji vole zapaliti joint, policija ne šalje racije, a kada ih ulove, većinu samo upozore bez prijave. Čak i one prijave koje stignu do odvjetništva na kraju se odbacuju kao beznačajno djelo.

Tako glase upozorenja struke, a sada su ih potvrdili podaci iz Izvješća o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja droga. Pada broj kaznenih postupaka zbog posjedovanja jointa, no istovremeno raste broj mladih koji se javljaju na liječenje od ovisnosti i to zato, jer se maloljetnicima i mlađim punoljetnicima, prema Zakonu o sudovima za mladež, može ponuditi obavezno liječenje kao alternativa kaznenom postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskok ne može do bankovnih računa Zakon o kaznenom postupku onemogućio pljenidbu imovine?! Slika nije dostupna Saborska većina protiv Lesarovih dopuna ZKP-a

>> Bakica (120) puši joint svaki dan

Prošle je godine zabilježeno 3950 prijava zbog posjedovanja droge, a u 1930 slučajeva državni su ih odvjetnici odbacili kao beznačajne, piše Jutarnji list. Za usporedbu, 2006. godine bilo je 5022 prijava. Od 206 maloljetnika prijavljenih zbog zloporabe droga, za čak 141 njih prijava je odbačena, a sve više ih bira liječenje umjesto kaznenog postupka. No, kako navodi Jutarnji list, u 90 posto slučajeva radi se o eksperimentiranju, a ne ovisnosti koja se treba liječiti.

Jednom u Registru - uvijek u Registru

A kada jednom krenu na liječenje prijavljuju su u 'Registar narkomana' odnosno Registar osoba liječenih zbog zloporaba droga i iz njega se ne brišu sve do smrti. Zbog takvog odabira mladih, u Hrvatskoj imamo situaciju da je prošle godine u sustavu liječenja bilo više ovisnika o marihuani nego o heroinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene