Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Gospić, imala je u nedjelju pune ruke posla oko spašavanja paraglajdera s Visočice, jednog od najljepših velebitskih vrhova.


'U nedjelju u 15:30 HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv za pomoć. Radilo se o paraglajderu koji je poletio s vrha Visočice, no zbog tehničkih problema sa krilom izgubio je kontrolu nad njim i sletio na krošnju visokog stabla te ostao bespomoćno visiti u zraku 30-ak metara od zemlje. Nasreću, kolege letači koji su bili s njim vrlo brzo su ga locirali i došli do njega te na taj način olakšali posao spašavateljima oko pronalaska unesrećenog jer se radilo o teško prohodnom terenu i gustoj šumi', rekao nam je pročelnik gospićke stanice HGSS-a, Josip Brozičević.

Pošto je drvo na kojem je paraglajder zaglavio bilo vrlo visoko, široko, glatko i bez grana bilo je pravo umijeće doći do njega. Spašavatelj se improviziranim tehnikama sa dvije gurtne uz iscrpljujući napor popeo do paraglajdera. Nakon izrade sidrišta i osiguranja, paraglajder je prerezao 'linije' krila i sigurno je spušten na tlo.

Uz ovu nesreću prava je sreća da je letač prošao bez ozlijeda i da je krošnja stabla izdržala do dolaska spašavatelja.

Samo nekoliko metara pored nalazi se vrtača, a slijetanje u nju ne bi završilo nimalo ugodno. Akcija je završena u 19 sati.

Vezani članci Stuart Bee držao se za pramac svog broda Spašen u zadnji čas: Nestali moreplovac pronađen kako se drži za vršak pramca svog tonućeg broda - "Ovo je zaista nevjerojatan ishod" HGSS spašavanje na Srednjem Velebitu - 2 Nesreća na Velebitu: Ozlijeđenu penjačicu spašavali GSS-ovci, helikopter je prebacio u splitsku bolnicu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook