Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava stvar na pravo mjesto

Stigli spremnici za biootpad, nepažljivi bi mogli ostati bez pokoje tisuće kuna

Koji otpad u koju kantu? (Foto: Dnevnik.hr)
Koji otpad u koju kantu? (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Koji otpad u koju kantu? (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zagrepčanima koji žive u kućama stižu dugoočekivane smeđe kante za biootpad. Dok još uče što u njih smiju, a što ne smiju bacati, sve se više priča o strogim kaznama. S druge strane, zelene otoke nitko ne kontrolira.

Stanovnici Brezovice spremnike za biootpad dobili su u ponedjeljak. No, većina kuća je uz polje. Godinama biootpad kompostiraju, pa sada ne znaju što bi s novim smeđim kantama.

Pročitajte i ovo Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani? Smeće u Zagrebu - 3 Stiže novi model Građani revoltirani zbog problema s otpadom: "Glasala sam za njih, ali ovo je katastrofa"

U centru grada je drugačija slika No, znaju li građani što u nove kante smije, a što ne?U nove spremnike mogu ostaci i kore voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, uvelo cvijeće, otkos trave, grane pa i kosa, ali ne i ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, ulja masti, pepeo.

Građani se pitaju hoće li oni koji se toga ne budu pridržavali plaćati kazne. ''Gdje bi došao gradonačelnik s vizijom grada i bio šest mandata da se bavi kantama? Morat ću vas uskratiti za tu informaciju. A o ovim tehnikalijama i kantama, to prepuštam svojim suradnicima'', kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Na zelenim otocima otpad je pomiješan

Oni pak upućuju na članak 30. Odluke o načinu pružanja javne usluge. Prema njemu, širenje neugodnih mirisa iz bio kanti kažnjava se s pet tisuća kuna. Odlaganje nedopuštenog otpada košta tri tisuće. S druge strane, na zelenim otocima, plastika je u staklu, a papir u plastici.

Nije na odmet ponoviti da u žute kante stavljamo plastične boce, čepove, konzerve od hrane, limenke od pića, tetrapak, stiropor, ali ne i ambalažu s ostacima boja i ulja, ni limenke pod tlakom. U plave idu novine, stare knjige, bilježnice, papirnate vrećice, ali ne i indigo papir, fotografije, zauljeni i prljavi papir, pelene.

Sav ostali sitni otpad sprema se u miješani odnosno u crne kante, a krupni, opasni i glomazni na reciklažna dvorišta.

''Nećemo odmah krenuti s drastičnim kaznama''

Stanari višestambenih zgrada svoje će kante i vrećice još malo pričekati. Kada će ih dobiti i kako će biootpad morati odvajati, novinaru Dnevnika Nove TV Dini Golešu Tripimir Majcan, direktor sektora za razvoj u Čistoći, kazao je kako će nakon što se završi podjela spremnika po kuća, na red dolaze višestambeni objekti. Stanari će na adrese besplatno dobiti vrećice za biootpad koje će onda morati odlagati u zajedničke kontejnere za biootpad u njihovim zgradama.

Majcan je i objasnio i kao će građani koji se ne budu pridržavali ispravnog odlaganja biootopada biti kažnjeni nakon upozorenje. ''U odluci se nalaze ugovorne kazne za 20-ak prekrašaja koji su mogući. Naravno, nećemo odmah krenuti s drastičnim kaznama. Prvo ćemo pokušati uspostaviti što bolju edukaciju za sve građane, a nakon toga ćemo ih upozoriti jednom, dva puta, pa ako se zaista neće pridržavati, morat ćemo primijeniti zbog svih drugih građana da ta jedna manjina ne onečišćuje okoliš i na taj način imamo problema sa samim zbrinjavanjem'', kazao je Majcen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene