Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KVARTOVI BEZ TOPLE VODE

Hladan tuš za dio Zagrepčana: "Ovo je neizdrživo! Hoćete li nam barem smanjiti račune?" Stigao i odgovor iz HEP Toplinarstva

Središće - 1
Središće - 1 DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Središće - 1 Središće - 1 Foto: DNEVNIK.HR Središće - 2 Središće - 2 Foto: DNEVNIK.HR Središće - 3 Središće - 3 Foto: DNEVNIK.HR Središće - 3 Središće - 3 Foto: DNEVNIK.HR +1 Središće - 2 Galerija 1/6 >>
Dijelovi Zagreba nemaju toplu vodu zbog zamjene dotrajalih cijevi. Neki je kvartovi neće imati više od 20 dana. Mnogi se pitaju zašto se to nije napravilo ranije i hoće li zbog toga građanima doći manji računi.

Prema planiranoj obustavi isporuke toplinske energije, dio naselja u Zagrebu danima neće imati toplu vodu. Neki kvartovi neće je imati više od 20 dana. 

Neka naselja, poput Središća, toplu vodu neće imati 21 dan. Stanovnici se pitaju nije li se moglo obnavljati u srpnju i kolovozu ili dio srpnja i kolovoza, kada je većina na moru, odnosno traže od Grada odgovor zašto baš sada.

Bijesna čitateljica DNEVNIK.hr-a ogorčeno se zapitala: "Hoćemo li zato imati manje račune i za koliko?"

"Ovo je neizdrživo. Grijemo vodu kao da smo u 19. stoljeću. Temperature nisu toliko visoke da se može tuširati u hladnoj vodi. Ne znam kako funkcioniraju ljudi koji imaju malu djecu. Osim toga, nekoliko dana temperature su bile poprilično niske", rekla nam je čitateljica. 

"Kvart Središće izgleda kao bojno polje", rekla nam je pak druga čitateljica, stanovnica istog kvarta. 

Građani svoj bijes izražavaju i u grupama na Facebooku. 

"Nisu normalni. U Njemačkoj i ostalim EU zemljama ovo bi se riješilo za 3 dana, a ne 3 tjedna. Ja sam mlada, pa ajde okej, ali kako je ovim starijima, maloj djeci i obitelji s više ukućana? Baš nam je grda vlada kad radovi za cijevi trebaju mjesec dana da se instaliraju. Užas", napisala je jedna od stanovnica kvarta Središće u grupi na Facebooku.

U grupi je također navedeno kako je osoba trebala izaći iz garaže u Središću i odvesti se autom na hitnu, no iz garaže u ulici Ivana Šibla bio je otvoren samo jedan ulaz/izlaz zbog stroja, pa je jedini način izlaska bio preko pločnika i travnate površine.

Članica te grupe postavila je pitanje zašto nije postavljen improvizirani most na drugom izlazu iz garaže. 

"Na desno autom ne možete jer eto stroj 'radi svoje', a ne možete ni prema Privrednoj banci jer je eto tamo rupetina... Pa onda fino autom zajaši rinzol, i vozi preko travnate površine do pješačke staze gdje te pješaci izvrijeđaju kao balavca. Koliki problem je bio postaviti improvizirani most na drugom izlazu iz garaže????" napisala je članica grupe. 

Odgovor HEP Toplinarstva: "Nije moguć dodatni angažman radnika u drugoj ili trećoj smjeni"

O svemu smo postavili upit HEP Toplinarstvu. 

Odgovorili su nam kako u razdoblju od 2021. do 2023. provode radove na projektu "Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba", koji ove godine uključuju i radove u naselju Središće.

Radi se o najvećem takvom projektu u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba. U sklopu projekta mijenja se jedna trećina, odnosno 68,5 kilometara vrelovodne mreže.

Ukupna vrijednost projekta je 700 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ciljevi projekta su povećanje energetske učinkovitosti toplinskog sustava, povećanje pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom, smanjenje toplinskih gubitaka, smanjenje gubitaka nadopune pogonske vode, smanjenje broja hitnih intervencija u sustavu i smanjenje emisija onečišćujućih tvari u okoliš.

S obzirom na to da se revitalizacija vrelovoda može izvoditi isključivo izvan ogrjevne sezone, tijekom ovog ljeta radovi se vrše na 31 lokaciji, a većina predmetnih radova provodi se paralelno, odnosno u istim terminima, priopćili su.

"Revitalizacija vrelovoda koja se izvodi u novozagrebačkim naseljima je opsežna, tehnološki zahtjevna i kompleksna, stoga su radovi podijeljeni u više faza. Prekidi isporuke tople vode planirani su na način da traju što kraće, a maksimalno tri tjedna u kontinuitetu te da se u najvećoj mogućoj mjeri omogući normalno funkcioniranje prometa i svakodnevni život naših sugrađana.

Tako su konkretno radovi na magistralnom vrelovodu od Parka Vjekoslava Majera do Avenije Većeslava Holjevca podijeljeni u više faza, baš iz razloga kompleksnosti posla i skraćivanja dužine obustave.

Zbog predmetnih radova prekinuta je isporuka toplinske energije za pripremu tople vode naselju Središće u razdoblju od 31. kolovoza 2022. do 21. rujna 2022. te trenutno nema naznaka da će doći do probijanja rokova obustave toplinske energije.

HEP Toplinarstvo d.o.o. je svjesno činjenice da obustava isporuke tople vode znatno utječe na kvalitetu života krajnjih kupaca, pogotovo ukoliko se, kao u slučaju naselja Središće, isporuka obustavlja u nekoliko navrata, međutim drugačije nije moguće provesti ovako opsežne i zahtjevne radove, obzirom da ne postoji mogućnost obilazne opskrbe toplinskom energijom", napomenuli su.

"S obzirom na složenost izvođenja radova u gradu Zagrebu, prvenstveno zbog prisutnosti kompleksne podzemne infrastrukture ostalih komunalnih i energetskih poduzeća, kao i izvođenja velikog broja radova u isto vrijeme, sva raspoloživa građevinska operativa je potpuno angažirana te nije moguć dodatni angažman radnika u drugoj ili trećoj smjeni."

Što se tiče građanina koji je imao poteškoća s izlaskom iz garaže u Središću, HEP-Toplinarstvo d.o.o. priopćilo je kako do sada nije imalo saznanja o navedenom slučaju.

"Ukoliko postoji potreba za intervencijom na gradilištu, mogu nam se obratiti ovlašteni predstavici suvlasnika zgrada, kojima stojimo u svakom trenutku na raspolaganju putem elektroničke pošte toplinarstvo@hep.hr ili putem besplatnog info telefona 0800 1003."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKI RADOVI Od 9. do 19. kolovoza: Velik dio Zagreba u tri navrata bez tople vode zbog modernizacije šahtova

Pojasnili su i što će biti s računima. 

"Vezano za račune za toplinsku energiju, bitno je spomenuti da iznos računa ovisi o količini toplinske energije koju radnici HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. na kraju svakog mjeseca očitaju na mjerilu u toplinskoj podstanici zgrade. U danima kada nema isporuke tople vode, mjerilo neće evidentirati potrošnju toplinske energije, što će se odraziti na iznose mjesečnih računa krajnjih kupaca."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavijest HEP-a Pet naselja u Novom Zagrebu ostalo bez grijanja zbog puknuća vrelovoda, sanacija će trajati do subote

Građane i krajnje kupce mole za strpljenje i razumijevanje za vrijeme trajanja radova "jer se samo na ovakav način može realizirati zamjena dotrajale vrelovodne mreže, čime će se osigurati kvalitetna i pouzdana opskrba toplinskom energijom krajnjih kupaca sljedećih 40 godina", naveli su u odgovoru. 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene