Javna garaža u Zagrebu (Foto: Pixell)
Javna garaža u Zagrebu (Foto: Pixell)

Zagrebparking uvodi novi sustav za automatsku naplatu parkiranja u javnim garažama koji bi trebao ubrzati protok vozila.


Zagrebparking je predstavio novu aplikaciju za plaćanje parkiranja ZgPark te sustav za automatsku naplatu parkiranja koji je instaliran u tri od osam javnih garaža – Langov trg, Rebro i Petrinjska.

Vezani članci Parkiranje (Foto: Screenshot/Facebook) I dok se jedni spremaju sletjeti na Mars, drugi ne znaju ni parkirati Slika nije dostupna Nove cijene parkiranja u Zagrebu!

Novost koju sustav donosi jesu ugrađene kamere za prepoznavanje registarskih oznaka, na ulazu u garaže i izlazu iz njih, koje registriraju je li parkiranje plaćeno te omogućuju podizanje ulaznih i izlaznih rampi bez zaustavljanja vozila.

Korisnicima pretplatnih parkirališnih karata za garaže omogućen je ulazak u garažu i izlazak iz nje bez zaustavljanja i prinošenja kartica terminalu, čime se znatno smanjuje vrijeme potrebno za ulazak i izlazak.

Korisnicima kratkotrajnog parkiranja zbog ugrađenog sustava kamera omogućen je izlazak iz garaže nakon plaćanja karte bez ubacivanja kartice u terminal i bez zadržavanja na izlaznoj rampi, navode u Zagrebparkingu.

Druga značajna novost za korisnike su automatske blagajne koje uz kovanice i novčanice prihvaćaju i sve bankovne kartice, također i kartice stranih državljana. Sustav omogućuje i plaćanje parkirališnih karata u navedenim javnim garažama slanjem SMS-a.

Osim novog načina plaćanja predstavljena je i mobilna aplikacija ZgPark koja je od danas dostupna za besplatno preuzimanje na svim Androidovim uređajima. S pomoću aplikacije mogu se kupiti satne, dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte za sva javna parkirališta u Zagrebu.