Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan marihuane

Oni legalno uzgajaju konoplju bez THC-a: "Imaš problema s leđima? Zglobovima? 15 minuta i bolovi ti jednostavno nestanu"

Aktualno Galerija Svjetski dan marihuane, ilustracija - 2 Svjetski dan marihuane, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan marihuane, ilustracija - 1 Svjetski dan marihuane, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan marihuane, ilustracija - 3 Svjetski dan marihuane, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan marihuane, ilustracija - 4 Svjetski dan marihuane, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svjetski dan marihuane, ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
20. travnja, obilježava se neslužbeni svjetski dan marihuane, pod šifrom 420. Diljem svijeta prosvjeduje se za legalizaciju marihuane. U Hrvatskoj je dopušten uzgoj konoplje bez THC-a. Reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić je razgovarao s jednim proizvođačem.

Petero kalifornijskih srednjoškolaca, nakon škole, točno u 4 sata i 20 minuta skrivali su se kako bi zapalili takozvani joint. Odatle i šifra 420, no to je bilo u sedamdesetim godinama. Goran na farmi u Osijeku uzgaja konoplju bez THC-a, odnosno psihoaktivne supstance koja je zabranjena.

"Slovo zakona je alfa i omega u ovom poslu. To se mora strogo poštivati. Toga se držimo. Naše su biljke testirane i sve prolaze u granicama. Ono što nam se prepuca, a desi se, nema ni jedan proizvođač da neće prepucati, mi to uništimo i prijavimo MUP-u da smo uništili", kaže Goran Brnić, vlasnik farme. 

Ono što proizvodi prodaje u Hrvatskoj, ali i šire jer izvozi u brojne zemlje svijeta. Govori, ova biljka blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Tu su čajevi za smirenje, ali i čajevi za davanje energije. Kozmetika za žene i muškarce. Proteini od konoplje za poslije vježbanja, poslastice, pa čak i proizvodi s pozitivnim učinkom na libido.

"Imaš ženu koja je u klimaksu i njoj treba pomoć. Daj mi ju samo na pola sata da joj napravim analizu i pripravak i to više nije ta žena. Imaš problema s leđima? Zglobovima? Za kičmu nešto? 15 minuta i bolovi ti jednostavno nestanu", kaže Brnić. 

Konoplja je stigmatizirana biljka jer još uvijek ima etiketu zabranjene droge, no i ta se percepcija mijenja, pa Goran, osim što na njoj zarađuje, na farmi zapošljava deset ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriminalna organizacija Iz Barcelone slali gumene bombone s marihuanom u Hrvatsku

"Od ove biljke radi se čaj i pomaže kod tegoba reume", kaže agronom Zvonimir Hrorvat. 

"Ima čak i proizvoda za životinje. Ovaj hidrogen svaku Cezarovu ranu bi zaliječio i do pet puta brže", kaže Tin Kovačić. Sve su ove biljke na popisu dopuštenih, a briga o njima na prvom je mjestu. Od njege i zalijevanja, čak do infuzije.

"Ovo su biljke koje su prošle cijelu zimu. Cilj i bit nam je dizajnirati biljku koja ide na vrlo nisku temperaturu. Radimo na genetici i plan nam je iduću godinu uvrstiti na našu EU listu Noru i Freu. Dobile su imena po mojim kćerkama", kaže Brnić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene