Djevojčica, koja boluje od osteosarkoma, vrste raka kostiju, i dalje se liječi u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, iako njezina majka odbija kemoterapiju. Naime, ona svoju kćer želi odvesti u Tursku ili Njemačku jer tvrdi da bi ju ondje prvo operirali te bi tako možda izbjegla kemoterapiju. No iz Klaićeve bolnice poručuju da i oni pružaju adekvatno liječenje.

Galerija Klinika za dječje bolesti Zagreb/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Klinika za dječje bolesti Zagreb/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Klinika za dječje bolesti Zagreb, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Već dva mjeseca jedna djevojčica se u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici bori s rakom kostiju te se zbog nje počeo prikupljati novac za liječenje izvan Hrvatske. Iva Funtek, koja je sudjelovala u akciji, kaže da su tu nastali problemi između majke i bolnice.

Vezani članci Građani se opraštaju od preminule djevojčice - 6 Građani se i danas pred bolnicom opraštaju od preminule djevojčice: "Oprosti im, ne znaju što čine" Tužna djevojčica, ilustracija Dijana je posvojeno dijete i poručuje: "Je l‘ vas šokirao slučaj djevojčice iz Klaićeve? Mene nije. Ni mene moja majka nije željela"

"Ona se ne slaže s liječnicima u vezi kemoterapije. Znači, majka želi dijete odvesti van države", rekla je Funtek.

Odbija kemoterapiju jer kćer želi odvesti na liječenje u Tursku ili Njemačku.

"Ondje bi se dijete liječilo drugačijom metodom: prvo operabilno, pa nastavak kemoterpaije ako bude potreban", rekla je Funtek.

No Klaićeva bolnica tvrdi da joj pruža adekvatno liječenje.

"Liječenje malodobne pacijentice provodi se u potpunosti prema pravilima struke, unatoč neadekvatnoj suradnji i nerazumijevanju prirode bolesti i ozbiljnosti situacije od strane majke, a o čemu smo izvijestili sve nadležne institucije", stoji u priopćenju bolnice.

Ministar Kujundžić: "Pomoći ću djevojčici i majci"

U slučaj se uključio i Centar za socijalnu skrb. Međutim, majci nije oduzeo skrbništvo nego se, prema Obiteljskom zakonu, provodi propis zaštite pacijenata.

"To znači da je tim liječnika nastavio liječenje, bez obzira na pristanak, u ovom slučaju roditelja, kada je nužno za zaštitu života u ovom slučaju djeteta", rekla je Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Pravobraniteljica za djecu kaže kako je u ovakvim slučajevima najvažnija dobrobit djeteta. Zbog toga se, ovisno o situaciji, može ići i korak dalje.

"Roditelji mogu biti upućeni na savjetovanje ili može biti određeni nadzor roditeljske skrbi. Protiv roditelja se zbog zanemarivanja može pokrenuti kazneni postupak ili kaznena prijava", rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da će se upoznati s detaljima slučaja.

"Nažalost, nekada roditelji u svojem očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena. Sakupit ću više informacija i pomoći i djevojčici i majci", rekao je ministar.

Humanitarna akcija za djevojčicu nije prijavljena jer, kaže Funtek, riječ je o donacijama, a ne akciji. Prikupilo se 900 tisuća kuna za liječenje u inozemstvu. Međutim, ako je djetetu život ugrožen, majka ga iz bolnice neće moći s lakoćom odvesti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju