Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlaže se osnivanje udruge

Zagreb još uvijek zbraja štete od potresa, stanari centra odlučili uzeti stvar u svoje ruke: "Nedostaje empatije, građani ne smiju biti zaboravljeni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb još zbraja štete od potresa. Na terenu su svakog dana građevinski inženjeri koji pregledavaju građevine oštećene u potresu.

Prava sanacija zgrada oštećenih u potresu još nije ni započela. Izgledno je - neće se svi svojim kućama vratiti u kratkom roku. Dosad je pregledano više od 9200 objekata. Gotovo 600 građevina od toga označeno je neuporabljivim, a više od 2500 privremeno neuporabljivim! 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Zakon se tek priprema, stoga su neki su građani odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

Robert Prugovečki stanuje u centru Zagreba i predložio je osnivanje Udruge građana. Objasnio je kako bi to izgledalo. Napominje kako su se građani organizirali preko grupe na Facebooku Potres u Zagrebu - Svi mi u centru.

"Danas je bilo 2 stupnja u Zagrebu. Neki nemaju toplu vodu, imamo problem s bojlerima, jednostavno nedostaje empatije za ljude nakon potresa", kazao je Prugovečki i dodao da je ideja da se u tu Udrugu uključe stručnjaci.

"Ta Udruga osnovala bi pak pravno društvo koje bi se bavilo sanacijom. U svemu tome građani ne smiju biti zaboravljeni, već moraju biti partneri. Ne može se reći da su građani krivi i da nisu čuvali svoje objekte", rekao je Prugovečki aludirajući na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je poručio da Zagrepčani nisu brinuli za svoje stanove, prebacujući krivnju na njih zbog nastalih šteta. 

"Mi ćemo se organizirati i samo neke stvari predložiti. Svi su građani dobrodošli", napomenuo je.

Prugovečki je komentirao i gdje su u cijeloj priči tu predstavnici stanara. 

"Gradsko stambeno komunalno niti u jednom trenutku nije izašlo provjeriti naše zgrade u kakvom su stanju", rekao je. 

Prugovečkom je u potresu stradao auto. Napominje kako mu Grad Zagreb nije iskopao auto, već je pomoć dobio tek kad je sam počeo rješavati problem i kad se sam prihvatio tog posla.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene