Kada se zbroji broj liječnika koji planiraju otići iz zemlje i onih koji odlaze u mirovinu, zdravstvena budućnost Hrvata ne čini se blistava. Problemi se već osjete i sada jer je u posljednjih pet godina otišlo oko 660 liječnika.

Galerija


Oni koji su ostali su rastrgani, a ovakvu alarmantnu situaciju na svojoj koži osjete i pacijenti, među njima i oboljeli od karcinoma - kojima je doslovce svaki dan ključan za ozdravljenje. U studiju Dnevnika Nove TV, o ovoj temi razgovarali smo s doktoricom Adom Barić Grgurević, predsjednicom Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Vezani članci Mihaela Androić Pašalić, diplomirana medicinska sestra (Foto: Dnevnik.hr) Dogovor o plaćama u zdravstvu nije riješio sve probleme: ''Uvjeti rada su sve gori jer nas je sve manje'' Petominutni prosvjed (Foto: Dnevnik.hr) Nastavljaju se pregovori o plaćama u zdravstvu, medicinari i dalje prosvjeduju

Inozemne klinike vabe naše studente, ali domaće zdravstvo nema taj pristup. ''Ne postoji nikakav pristup, ne samo prema studentima, nego i prema liječnicima. Već neko vrijeme zagovaramo da se liječnike proglasi strukom od posebnog nacionalnog interesa i da se donesu mjere na nacionalnoj razini koji bi zadržale liječnike na radu u Hrvatskoj. Za sada postoje dobri primjeri pojedinih županija koje rade na tome da zadrže liječnike u svojim mjestima. No, na nacionalnoj razini plana nemamo'', rekla je Barić Grburević.

Komentirala je i učestale napade u posljednje vrijeme na liječnike: ''Sad je ovo postalo, usudila bih se reći, više pravilo nego iznimka. Moram priznati da se ne sjećam u zadnjih par godina da su se zaredali takvi agresivni ispadi u našim zdravstvenim ustanovama. Nije ugodno, pogotovo zato jer još čekamo kako će biti reakcija na sva ova zbivanja koja su se dogodila na Jordanovcu i sada u Bjelovaru i u kliničkoj bolnici Dubrava. Nažalost napadi u zdravstvenim ustanovama će se moći prevenirati jedino ukoliko se primjerom pokaže da oni nisu dopustivi''.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr