Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 5 godina otišlo 660 doktora

Sve manje liječnika: "Inozemne klinike vabe naše studente, ali domaće zdravstvo nema taj pristup"

Alarmantan nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Alarmantan nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Alarmantan nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Alarmantan nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gošća Dnevnika Nove TV dr. Ada Barić Grgurević, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Kada se zbroji broj liječnika koji planiraju otići iz zemlje i onih koji odlaze u mirovinu, zdravstvena budućnost Hrvata ne čini se blistava. Problemi se već osjete i sada jer je u posljednjih pet godina otišlo oko 660 liječnika.

Oni koji su ostali su rastrgani, a ovakvu alarmantnu situaciju na svojoj koži osjete i pacijenti, među njima i oboljeli od karcinoma - kojima je doslovce svaki dan ključan za ozdravljenje. U studiju Dnevnika Nove TV, o ovoj temi razgovarali smo s doktoricom Adom Barić Grgurević, predsjednicom Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje"

Inozemne klinike vabe naše studente, ali domaće zdravstvo nema taj pristup. ''Ne postoji nikakav pristup, ne samo prema studentima, nego i prema liječnicima. Već neko vrijeme zagovaramo da se liječnike proglasi strukom od posebnog nacionalnog interesa i da se donesu mjere na nacionalnoj razini koji bi zadržale liječnike na radu u Hrvatskoj. Za sada postoje dobri primjeri pojedinih županija koje rade na tome da zadrže liječnike u svojim mjestima. No, na nacionalnoj razini plana nemamo'', rekla je Barić Grburević.

Komentirala je i učestale napade u posljednje vrijeme na liječnike: ''Sad je ovo postalo, usudila bih se reći, više pravilo nego iznimka. Moram priznati da se ne sjećam u zadnjih par godina da su se zaredali takvi agresivni ispadi u našim zdravstvenim ustanovama. Nije ugodno, pogotovo zato jer još čekamo kako će biti reakcija na sva ova zbivanja koja su se dogodila na Jordanovcu i sada u Bjelovaru i u kliničkoj bolnici Dubrava. Nažalost napadi u zdravstvenim ustanovama će se moći prevenirati jedino ukoliko se primjerom pokaže da oni nisu dopustivi''.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene