Kada se zbroji broj liječnika koji planiraju otići iz zemlje i onih koji odlaze u mirovinu, zdravstvena budućnost Hrvata ne čini se blistava. Problemi se već osjete i sada jer je u posljednjih pet godina otišlo oko 660 liječnika.

Galerija


Oni koji su ostali su rastrgani, a ovakvu alarmantnu situaciju na svojoj koži osjete i pacijenti, među njima i oboljeli od karcinoma - kojima je doslovce svaki dan ključan za ozdravljenje. U studiju Dnevnika Nove TV, o ovoj temi razgovarali smo s doktoricom Adom Barić Grgurević, predsjednicom Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Vezani članci Liječnici, ilustarcija Hrvatska liječnička komora: "Pojedini ravnatelji bolnica zakidaju liječnike na plaćama, to je neshvatljivo" Ilustracija Nagrada za predanu borbu protiv pandemije - manje plaće! Tko će riješiti problem zakinutih zdravstvenih radnika još uvijek nije jasno

Inozemne klinike vabe naše studente, ali domaće zdravstvo nema taj pristup. ''Ne postoji nikakav pristup, ne samo prema studentima, nego i prema liječnicima. Već neko vrijeme zagovaramo da se liječnike proglasi strukom od posebnog nacionalnog interesa i da se donesu mjere na nacionalnoj razini koji bi zadržale liječnike na radu u Hrvatskoj. Za sada postoje dobri primjeri pojedinih županija koje rade na tome da zadrže liječnike u svojim mjestima. No, na nacionalnoj razini plana nemamo'', rekla je Barić Grburević.

Komentirala je i učestale napade u posljednje vrijeme na liječnike: ''Sad je ovo postalo, usudila bih se reći, više pravilo nego iznimka. Moram priznati da se ne sjećam u zadnjih par godina da su se zaredali takvi agresivni ispadi u našim zdravstvenim ustanovama. Nije ugodno, pogotovo zato jer još čekamo kako će biti reakcija na sva ova zbivanja koja su se dogodila na Jordanovcu i sada u Bjelovaru i u kliničkoj bolnici Dubrava. Nažalost napadi u zdravstvenim ustanovama će se moći prevenirati jedino ukoliko se primjerom pokaže da oni nisu dopustivi''.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr