I dok prodaja janjaca još uvijek zbog pandemije koronavirusa donekle stagnira, vukovi ne miruju. U zadarskom zaleđu nedavno su usmrtili pet janjaca i jedno jare. Država daje odštetu onima koji se drže pravila o uzgoju, ali mnogi stočari tvrde se od vuka teško obraniti.


Vukovi su Gojku Dobriću iz Dobropoljaca udavio četiri janjaca i jedno jare, i ostavio samo tragove. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliše i energetike, rekla je da se radi o dva vuka.

Vezani članci Vuk VIDEO Šetao s prijateljima pa naletio na vukove: "Nisu panično otišli..." Vuk u Gračacu Uznemirujući prizori u Gračacu: Netko je na znak objesio vuka, sve istražuje policija

"Noću se čuju dolje, niže od mene, jedno 300 do 400 metara. I čagljevi i vukovi. Lovci kažu da ih ima, ali ih, kao ni ja, ne smiju ubiti", rekao je Dobrić.

I prije mjesec dana je stado ovaca bilo na meti zvijeri s kojima se Zorka Dobrić gledala oči u oči.

"I kasnije sam ga opet vidjela u šumi. Ja kod njih sjedim i dva vuka vidim kako sjede i gledaju. Ja viknem i on pobjegne", ispričala je.

No, ove godine stočari ne pobjeći od briga. Život janjaca produljila je korona, ali je borba s prirodom svakodnevna je stočari su protiv napada vukova gotovo bespomoćni. U prvih pet mjeseci 2020. godine samo je u zadarskom kraju zabilježeno pedestak slučajeva.

Odšteta iz državne blagajne, kažu nam stočari, sjedne na račun. Radi se o 400-500 kuna po grlu što im, tvrde, nije dovoljno. A dobit će i do 30 posto nižu odštetu jer, tvrdi struka, nisu proveli baš sve mjere zaštite. Primjerice, za stado od 150 ovaca potrebna su dva pastirska psa.

"Ako je pas uz ovce, zalaje, i vukovi će se ustrašiti i pobjeći. Mogu ukrasti jedno ili dva i Ministarstvo tolerira do troje, ali ne preko", rekla je Grgas.

Odštetu dobiti mogu i oni stočari koji primaju državnu potporu, a napad trebaju prijaviti kad se i dogodi. No, prije toga, moraju poduzeti sve kako stoka vukovima ne bi bila servirana na pladnju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju