Prosvjed protiv odluke suda da se Darko Kovačević Daruvarac pusti na slobodu počeo je u 15 sati na glavnom zadarskom trgu. Okupilo se petstotinjak prosvjednika.

Galerija


Iako je službeni dio prosvjeda završio, ljudi još uvijek pristižu ispred zgrade Suda. Po nekim procjenama prosvjed je počeo s 500-tinjak ljudi, ali prosvjednika je sve više. Za odluku o puštanju na slobodu optuženog zlostavljača okrivljuju Sud.

Vezani članci Prosvjed u Zadru (Foto: screenshot Antifjaka) Prosvjed ispred zadarskog suda: Mladi u crnom poslali znakovitu poruku nakon puštanja osumnjičenih za silovanje Arhiva, Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Među uhićenima u Zadru i vlasnik kafića u kojem je Daruvarac lani brutalno premlatio djevojku

Podršku prosvjedu došao je dati i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

U jednom trenutku pripadnici navijačke skupine Tornado pokušali su zapaliti baklju, ali ih je policija u tome spriječila. Ispred Suda je velik broj prosvjednika, ali i policije.

Prosvjednici su Kalelargom stigli do zgrade Općinskog suda u Zadru oko 15:30 sati. Glavne poruke prosvjeda su, kažu organizatori, podrška pretučenoj Loreni i njezinoj obitelji, zahtjev da se optužba klasificira kao pokušaj ubojstva, te da pokažu da je nasilje nad ženama sustavni problem.

Ispred zgrade Suda organizatori su čitali svjedočanstva zlostavljanih žena. ''Jednu me večer sačekao kad sam se vraćala s posla. Iscipelario me. Slomio me'', ispričala je jedna od žena.

Okupljenima se obratila i Lorenina majka: ''Ona je zatvorena u kući, a njezin zlostavljač pije kavu na Kalelargi. Imala je suicidalne misli. To dijete i sada prisiljavaju da povuče svoj iskaz''.

"Sve je završilo kad su predstavnici Županijskog suda u Zadru izašli iz zgrade suda, uz glasne povike i negodovanje prosvjednika. Neki zaposlenici suda izašli su na stražnji ulaz. Prosvjedna kolona bila je izuzetno bučna. Bilo je tu povika na račun odvjetnika Darka Kovačevića, ali i općenito hrvatskog pravosudnog sustava", izvijestio je reporter Nove TV Šime Vičević nakon prosvjeda.

Ispred zgrade su ostali upaljeni lampioni uz jasnu poruku građana što misle o hrvatskim zakonima, dodao je Vičević.

Podsjetimo, Darko Kovačević Daruvarac (31), optužen da je u Zadru teško pretukao 18-godišnju Lorenu, prije nekoliko je dana izašao na slobodu jer je istekao zakonski rok koliko osoba može biti zadržana u pritvoru. Brutalnoj tučnjavi svjedočila je cijela zemlja nakon što su objavljene snimke nadzorne kamere iz kafića u kojoj je djevojka pretučena.

S odlukom Suda da se opasna osoba pušta na slobodu ne mogu se pomiriti građani, koji su odlučili prosvjedovati.

Sudski vještak ocijenio je da je Kovačević psihički i fizički zdrava osoba, ali emocionalno nezrela i izuzetno opasna za okolinu. ''Takve su osobe agresivne prema drugima ili prema životinjama. Skloni su uništavanju imovine, krađama. Osobe s takvim strukturom osobnosti ne pokoravaju se socijalnim normama vezanim uz zakonito ponašanje'', ocijenio je sudski vještak psihijatar Denis Sabljar.

Sve navedene karakteristike Daruvarac je i primjenjivao. Policiji je dobro poznat po brojnim kaznenim djelima i prekršajima. Imao je 40 prijava, ali sve do premlaćivanja djevojke slobodno je šetao.

Pretučena djevojka dvaput je operirana. Lice joj je bilo uništeno. No gore od fizičkih psihičke su tegobe. Građani sada žive sa strahom da ulicama njihova grada šeta manijak koji je sposoban na sve.

 

Igračke koje nećemo zaboraviti: Pričaju priču, mirišu na Zagorje i vraćaju u djetinjstvo

Pantovčak o angažmanu Mirjane Hrge: ''Odluka još nije donesena''