Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na području Knina i Gračaca

Sačić i Drljo optuženi za ratni zločin nakon Oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ratnog zločina nakon akcije Oluja zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak je podiglo optužnicu protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a, i Franje Drlje, bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko koji je u lipnju prošle godine nepravomoćno oslobođen za ratni zločin u Gruborima.

Sačić i Drljo terete se ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. kolovoza 1995. izvijestilo je tužiteljstvo na svojim internetskim stranicama ne otkrivajući identitet već samo godine i ratne funkcije optuženika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez neposrednih saznanja Suđenje za Grubore: Osmorica svjedoka o zločinu ne zna ništa Slika nije dostupna Proces zbog ratnog zločina Suđenje za Grubore: Specijalci se malo toga sjećaju, sutra svjedoči Sačić

Tužiteljstvo ističe da se zločin dogodio "za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija", a nakon što je izdana zapovijed jedinicama specijalne policije, pa tako i Antiterorističkoj jedinici Lučko, koje su trebale pretražiti područje na širem području Knina od "zaostalih diverzantsko-terorističkih skupina i minsko-eksplozivnih sredstava".

Sačića tužiteljstvo tereti da je kao pomoćnik zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu, propustio osigurati učinkoviti nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, sukladno međunarodnim konvencijama.

"Tereti ga se da je propustio osigurati dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici ATJ-a Lučko 25. kolovoza 1995. u zaselku Grubori usmrtili šest civilnih osoba i zapalili većinu kuća u selu. Tereti ga se da je, znajući za navedeni događaj i iako je bio dužan, propustio poduzeti mjere i radnje da se spriječe daljnja takva postupanja i da se počinitelji kazne, nakon čega je dozvolio da pripadnici jedinice i drugookrivljenik kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tijekom koje su 26. kolovoza 1995. zapalili više kuća u selu Ramljani na potezu Knin-Drniš", navodi tužiteljstvo.

Glavaš: Ukidanje presude Vrhovnog suda "veliki dan za istinu o Domovinskom ratu"

Osim toga Sačića terete da je "nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje očevida i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinitelja te je zapovjedniku jedinice izdiktirao neistinito izvješće prema kojem je jedinica 25. kolovoza 1995. u akciji u selu Grubori naišla na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika, što je imalo za posljedicu lišavanje života Đ. K., uhićenje S. K. te su zapaljene tri staje i jedna kuća pri čemu su poginule dvije neidentificirane ženske osobe i dva muškarca starije dobi". Tužiteljstvo tvrdi i da je takvo neistinito izvješće dostavljeno Glavnom stožeru HV-a u Zagrebu.

Optužnica protiv Sačića i Drlje uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravomoćno oslobodio Drlju i njegova suoptuženika Božu Krajinu. U istom se slučaju trebalo suditi i Igoru Beneti, no on nikada nije zasjeo na optuženičku klupu jer je prije početka suđenja nađen obješen, a po službenoj policijskoj priči se radilo o samoubojstvu.

Za zločin u Gruborima isprva je bio osumnjičen i Sačić, no istraga protiv njega je razdvojena, kao i za Drlju u odnosu na zločin u Ramljanima za koji je sada optužen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene