Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelni ljudi dvaju sindikata koji djeluju u hrvatskoj policiji upozorili su danas da je nužno ulagati u sigurnost policije, opremu, te ustvrdili da jučerašnja krvava pljačka u Sesvetama, u kojoj je poginuo jedan policajac, a četvorica su ranjena, pokazuje odgovornost cijelog sustava u državi.


Predsjednik nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar na konferenciji za novinare održanoj ispred sjedišta zagrebačke policije zapitao se nakon pogibije kolege ima li smisla zalagati se za doživotni zatvor kao najtežu kaznu za osobe koje nekog ubiju zbog novca.

>> Ekskluzivna snimka: Jedan policajac ubijen prilikom pljačke banke, četvorica ranjena

>> Teško ranjeni policajac i dalje životno ugrožen

Vezani članci Pregovori između Vlade i sindikata o kolektivnim ugovorima Sindikati državnih službi: "Treba povećati osnovicu i isplatiti božićnicu" Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo"

'Upozoravali smo još od 2001. da treba uvesti kaznu doživotnog zatvora te na premale kapacitet zatvora. Čovjek koji je zbog novca spreman oduzeti drugom život, po meni ne zaslužuje život, iako sam odgojen kao osoba koja poštuje život kao univerzalnu vrijednost. Danas u ovom trenutku i ja se možda kolebam i razmišljam što treba raditi s takvim osobama', rekao je Lončar, naglašavajući da je nužno ulagati u zaštitnu opremu i sigurnost policajaca.

'Još zatvora pa makar bili policijska država'

'Kad pogine policajac na zadatku ili građanin, cijelo društvo je palo na testu', kazao je i upozorio da je uhićeni razbojnik recidivist te da je u pljačku otišao s teškim oružjem 'spreman otići s mjesta događaja po svaku cijenu'. 'Možda treba uložiti u još zatvora, pa makar nas zvali policijskom državom. Ako smo takva nacija da imamo puno kriminalaca treba ih sve zatvoriti i poslati poruku onima koji idu protiv života', kazao je Lončar.

Da je 'zatajio cijeli sustav' smatra i predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić koji također pita 'što ima raditi vani recidivist s kaznenim djelima razbojništva'. Reagirajući na ocjenu Ravnateljstva policije da se radilo o profesionalno izvedenoj akciji, Jagić je rekao kako se 'iz toga da je jedan policajac poginuo, a jedan teško ranjen vidi koliko je sve prošlo profesionalno'.

Na sigurnosti se ne smije štedjeti

Ako se nakon jučerašnje akcije izražava zadovoljstvo, a ljude se u akciju poslalo bez pancirki, onda netko mora otići iz sustava, ustvrdio je. 'Koliko nas još treba poginuti?', pita se Jagić koji ističe da se na sigurnosti ne smije štediti. Podsjetio je pritom da SPH godinama traži bolju opremljenost i zakonsku zaštitu policajaca, te dodaje kako država mora brinuti o svojoj policiji. 'Ako oni hodaju ofucani i bez opreme, to znači da nam je i država ofucana', zaključuje Jagić.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izvijestio je danas da je ophodnja koja je jučer u Sesvetama prva stigla na mjesto pljačke u automobilu imala i pancirke i automatske puške. Ustvrdio je da s obzirom na blizinu, vrstu oružja i rafalnu paljbu, policajcima ni pancirke ne bi 'pružile adekvatnu zaštitu'.