Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže rješenje

Još sedam dana do zatvaranja smetlišta: Gdje će Zaprešić, Trogir i Pazin s otpadom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je zatvaranje divljih odlagališta otpada. Inspekcijska rješenja zasad su uručena u samo tri grada - Zaprešiću, Pazinu i Trogiru. No, inspekcija je pročešljala 310 odlagališta. Rezultati su poražavajući - čak jedna trećina nije u skladu sa zakonom. Trebamo li strahovati da će se smeće početi gomilati po ulicama?

Još sedam dana i kamioni neće smjeti na zaprešićko odlagalište. Kamo će sa smećem, još ne znaju. 'Ne bojim se najcrnjeg scenarija napuljskog da ćemo biti zatrpani smećem iako to ozbiljno prijeti, ali vjerujem u ovaj drugi scenarij da će građani Zaprešića ovo osjetiti na svojim kućnim proračunima', kazao je predsjednik kluba vijećnika SDP-a Denis Begić.

Pročitajte i ovo Ilustracija, otpad Tijekom svibnja Donesete li otpad u reciklažno dvorište, čeka vas nagrada: Ovo su pravila Slika nije dostupna Zbog kršenja propisa Zmajlovićeva 'Velika čistka': Zabranjuje rad komunalcima u tri grada

Gradonačelnik poručuje - usluga neće poskupjeti. Vjerujem da ova dokumentacija koju smo dodatno pripremili i predviđen sastanak s ministarstvom će biti dovoljan za donošenje odgode odluke, ako ne mi već radimo na tome da nađemo alternativno rješenje', rekao je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

>> Zmajlovićeva 'Velika čistka': Zabranjuje rad komunalcima u tri grada

Zaprešić je samo jedan od gradova u problemima. Inspekcija je provela nadzor nad 310 lokacija. Čak 91 odlagalište ne ispunjava zakonsku formu. Cijela akcija nema veze s politikom, uvjeravaju u Ministarstvu.

'Upravo tajming u kojem to radimo demantira tu činjenicu jer su sve te činjenice znale prije lokalnih izbora i za vrijeme izbora', tvrdi ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Ulaskom u Uniju, Hrvatska je preuzela i obvezu do kraja godine količinu biootpada na odlagalištima smanjiti za 25 posto - što većina gradova i općina neće moći napraviti.

U scenarij zatvaranja odlagališta otpada Jakuševec zagrebački gradonačelnik ne vjeruje. 'Mudar je ministar, pustite ministra. Ministar zna što radi', rekao je Milan Bandić.

Koja će odlagališta nakon Zaprešića, Pazina i Trogira dobiti inspekcijsko rješenje - znat će se uskoro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene