Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvog radnog dana u novoj godini reforma zdravstva se ne provodi. Većina obiteljskih liječnika pacijentima odbija naplaćivati preglede. No ima i onih koji reformu provode, pa ministar Milinović pobunjenicima poručuje: Moje mjere nećete zaustaviti!


Reforma primarne zdravstvene zaštite odvijat će se postupno za što je dogovoreno prijelazno razdoblje od tri mjeseca. Za to vrijeme liječnici neće moći dobiti manju glavarinu od prosinačke, no zato će imati mogućnost dodatno zaraditi, najavio je ministar zdravstva Darko Milinović nakon što je o provedbi reforme razgovarao danas s ravnateljima domova zdravlja i predstavnicima Udruge liječnika u ugovornom odnosu s HZZO-om pri HUP-u.

Vezani članci Problemi u zdravstvu - 3 Liste čekanja na pretrage sve su duže, još traju problemi s veledrogerijama... a gdje je reforma zdravstva? Bolnica, ilustracija Dugovi, liste čekanja, nedostatak liječnika... Hoćemo li ikad dočekati zdravstvenu reformu ili ćemo samo pretakati iz šupljeg u prazno


Ocijenjeno je da je nedavni prosvjed liječnika primarne zaštite u organizaciji Koordinacije hrvatske obiteljske medicine bio rezultat loše komunikacije te da nema potrebe da liječnici u znak prosvjeda ne naplaćuju participaciju, što je njihova zakonska obveza i uvjet za sklapanje ugovora sa HZZO-om. Milinović je na konferenciji za novinare izjavio da je nove uplatnice za participacije do danas preuzelo 60 posto liječnika obiteljske medicine.

>> Milinovićeva reforma: Napredak ili obmana?! 

>>
'Malnar manipulira zdravstvenim osiguranicima'

Predsjednik Udruge liječnika u ugovornom odnosu Marijan Balen pozvao je kolege da ne čine ništa nepromišljno i potpišu ugovor sa Zavodom, jer su prihvaćena oba zahtjeva s kojima su danas došli u Ministarstvo. Provedbu reforme pratit će i danas osnovan ekspertni tim koji će biti zadužen za rješavanje svih eventualnih problema. Inače, prema odluci Upravnog vijeća HZZO-a glavarine u primarnoj zaštoti povećane su od 1. siječnja za 6-postotni rast plaća u ovoj godini, a svaki će liječnik mjesečno dobiti i po 1.500 kuna administrativnih troškova.

>> Liječnici upali na sastanak 

Liječnici će, osim toga, prema najavi ministra, moći dodatno zaraditi, ako se udruže u grupnu praksu ili ako putem radnog vremena pacijentima budu više dostupni. No, ubuduće će moći i naplatiti 30-ak usluga koje su dosad obavljali, a koje im Zavod nije plaćao (intramuskularne, intravenske injekcije, blokada itd).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju