Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni je dan prava potrošača. Njihova prava u Hrvatskoj ozbiljno se krše. Udruge za zaštitu potrošača prozivaju Vladu, ali građanima je, čini se, sasvim svejedno.


Dan potrošača baš samim potrošačima, čini se, nije previše bitan. Upravo je danas bila godišnja prigoda promicanja prava koja se, nažalost, sve više krše, a primjera za to je i previše. Najnoviji slučaj šampona za djecu koji navodno sadrži kancerogene tvari podigao je na noge i potrošače u Hrvatskoj. No, gotovo ne postoji građanin koji nema i neki svoj osobni primjer.

Vezani članci Policija, ilustracija Virus prazni džepove: Policija izrekla 13 novčanih kazni zbog kršenja samoizolacije Policijska sirena, ilustracija Ugostiteljski objekt posluživao goste u zatvorenom prostoru: Policija zaustavila rad i izdala prekršajni nalog

Građani malo znaju da se, kada naiđu na kršenja njihovih prava, požaliti mogu udruzi potrošača. Željku Kružičeviću iz udruge 'Dalmatinski potrošač' stižu stotine prijava na dan, a oni čine sve da prava potrošača budu zaštićena. Prema UN-ovom vodiču osam je temeljnih prava. Nažalost, građani često o njima ne vode računa. Savez udruga za zaštitu potrošača tvrdi da to ne čini ni Vlada. Zbog, kako kažu, njihovog ignoriranja prava potrošača udruge su odlučile na tri mjeseca ignorirati sastanke s njima.

I prošle godine Savez udruga borio se za prava potrošača. Tjedan dana građane su pozivali na bojkot kupnje. No, akcija se baš i nije mogla nazvati uspješnom.