Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za i Protiv vojnog roka

Glasnović: ''Prije su pekli volove kad su išli u JNA''; Đolo: ''Nije nam potrebna militarizacija''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi "za" i "protiv" uvođenja vojnog roka održavaju se gotovo u isto vrijeme i na istom mjestu.

13:06 - Razišli su se i sudionici prosvjeda u organizaciji Radničke fronte.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ilustracija Promjene diljem kontinenta "Profesionalne vojske započinju ratove, ali ročnici u njima pobjeđuju": Velike promjene u europskim vojskama

12:54 - Sudionici skupa podrške razišli su se prije nekoliko minuta, dok prosvjed Radničke fronte i dalje traje.

12:25 - Kako doznajemo od naših novinara s terena i na skupu podrške i na prosvjedu protiv uvođenja vojnog roka okupio se otprilike jednak broj sudionika.

12:21 - ''Protivimo se uvođenju vojnog roka jer vjerujemo da društvu nije potrebna militarizacija. Mladima treba obrazovenje, a ne puškaranje. Oni tamo, (referira se na skup podrške op.a.) imaju puno veću podršku vlasti. Predsjednica se slika sa puškama i u vojnim šatorima. Zato i ne čudi ako ih danas ima više'', rekao je za Dnevnik.hr Matija Đolo iz radničke fronte.

12:13 - Kako nam javljaju novinari Saša Vejnović i Stipe Antonijević na mjestu održavanja prosvjeda i skupa potpore ima puno interventne policije, ali sve protječe u najboljem redu.

12:10 - Protivnici vojnog roka okupili su se u gotovo istom broju niti 200-tinjak metara dalje. Među njima su uglavnom pripadnici mlađe generacije.

11:48 - ''Tko može biti protiv, oni su klaunovi, ostaci jugorežima. Oni su prije pekli volove kada su išli u JNA. Oni su protiv svega što je hrvatsko'', rekao je za Dnevnik.hr, Željko Glasnović.

'' Vidim ovdje stare glave iz vojske, pa tko je vas pitao za vojni rok, tamo '91. kad su ovi trojanski konj u Hrvatskoj, koji je još uvijek prisutan, nama je još uvijek problem peta kolona, kao i tada. Imao je u medijima i u politici, itd., ali oni su protivnici ne samo vojske nego i hrvatske države i to je naš najveći problem. Imate hrvatsku državu koja je u velikim mukama rođena, još nije prošla opasnost velikosrpskog imeprijalizma'', rekao je nešto kasnije obraćajući se okupljenima, između ostalog Glasnović.

11:40 - ''Okupili smo se da damo podršku uvođenju vojnog roka u Hrvatsku jer smatramo da je to dobro i za mladiće i za djevojke. Ne spremamo se za nikakav rat, niti želimo da ga bude. Ja ne želim ni da moja, ni da ičija djeca idu u ikakav rat. Samo smatramo da su vrijednosti koje se mogu steći na vojnoj obuci korisne i da im mogu pomoći. Smatram da je mjesec dana premalo vremena za ikakvu obuku, te da bi bilo bolje da obuka traje od najmanje tri do šest mjeseci. Osim toga smatramo da uvođenje vojnog roka može pomoći gospodarstvu u Hrvatskoj obzirom na brojne proizvođače vojne opreme'', rekao je za Dnevnik.hr, Dražen Šemovčan, organizator prosvjeda i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH iz Đurđevca.

11:35 - Sudionici prosvjeda podrške vojnom roku okupili su se na dogovorenom mjestu i za sada ih je oko 60. Među njime je i saborski zastupnik Željko Glasnović.

Prosvjedi Za i Protiv vojnog roka

Skup podrške održava se pred zgradom Ministarstva obrane, a protivnici prosvjed održavaju 200-tinjak metara dalje, na južnoj strani Parka kralja Petra Krešimira IV.

Skup podrške, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja RH iz Đurđevca, počeo je u 11:30 sati, a prosvjed protiv vojnog roka, u organizaciji Radničke fronte u 12 sati.

Podsjetimo, najava uvođenja obveznog vojnog roka u Hrvatsku podijelila je i političare i građane.

Pred Ministarstvom obrane u petak je predstavljena i građanska inicijativa "Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!", koju su pokrenule organizacije civilnog društva, jer smatraju da u Hrvatskoj ima puno važnijih gorućih problema od uvođenja vojnog roka, kao što su modernizacija obrazovanja, smanjenje nezaposlenosti i društvenih nejednakosti. Podsjetili su i da je prije zamrzavanja obaveze služenja vojnog roka 54 posto mladića odbijalo služenje ulaganjem prigovora savjesti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene